Què és Agroterritori?
Objectius i principis fundacionals
Qui som
Organigrama
Seu i contacte
Materials de presentació
catala
catala
Español
English
Inici - Documents - Manifestos, convenis, protocols i declaracions -
Policy Recommendations - Periurban Natural Areas (European project)
Descripció

Partners form an INTERREG IVC Project, together with two EU networks focused on periurban areas have, through technical exchange and shared experience, drawn some common conclusions. These are presented together here as policy recommendations to local, regional, national and European authorities.

PERIURBAN Parks - Improving Environmental Conditions in Suburban Areas.

FEDENATUR - network of exchanges between periurbna site managers on a European scale.

PURPLE - a network of regions raising awareness and understanding of Europe's complex and crowded peri-urban areas, their features and assets as well as their potential.

Data publicació 24-4-2013
Document 1 Policy Recommendations - Periurban areas
   

 

 

 

 

Després d'Eurovegas, el joc de l'especulació amb el territori continua?
Descripció

Davant l'anunci per part del Govern de la Generalitat de Catalunya respecte a la no instal·lació d'Eurovegas en el Parc Agrari del Baix Llobregat i que està considerant un nou projecte, de característiques semblants, declarant que "encaixa molt millor" i pot suposar una bona alternativa, la Fundació Agroterritori torna a emetre la seva opinió.

 

 
Data publicació 10-9-2012
Enllaç Manifest de la Fundació Agroterritori contra Eurovegas i la condemna de l'agricultura periurbana
Observacions Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori). També podeu enviar-nos un mail amb el vostre comentari i el penjarem a la nostra web.
Document 1 Comunicat Agroterritori - després d'Eruovegas, el joc de l'especulació continua?
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Comunicat de la Plataforma Aturem Eruovegas
Descripció

Cornellà, 10 de setembre de 2012

El concert del 15 de setembre canvia de format per adaptar-se a les últimes notícies i consistirà en una marxa reivindicativa per la protecció del Delta i en suport a Eurovegas NO, que acabarà amb un concert a la platja d’El Prat en el marc del festival Esperanzah!.

La Plataforma Aturem Eurovegas es va reunir ahir d’urgència per valorar la nova situació arran dels esdeveniments del cap de setmana. Davant l’anunci de Las Vegas Sand de no construir Eurovegas al Delta del Llobregat s’ha considerat més convenient canviar el format de l’acte del dia 15.

La Plataforma valora la fugida del grup de Sheldon Adelson com una victòria de la societat civil. La campanya Aturem Eurovegas ha recollit en aquests sis mesos d’existència un enorme suport social, que s’ha posat de manifest en el canvi de l’opinió pública, tal com han recollit recentment algunes enquestes. Aquest recolzament, que inclou a amplis sectors de la societat civil (associatius, culturals, professionals, religiosos, etc.) suposa un missatge inequívoc: la ciutadania rebutja frontalment el model Eurovegas: l’urbanisme insostenible, l’especulació, la destrucció del territori i la desregulació laboral. És, de fet, una derrota clara del govern de la Generalitat, que volia i encara vol prostituir el territori, apostant per aquesta línia tal com s’ha posat de manifest amb les intencions de portar a terme grans inversions de característiques semblants.

Malgrat l’èxit, Aturem Eurovegas és plenament conscient que el Delta segueix amenaçat. Molts interessos especulatius segueixen volent cobrir les fèrtils terres del Llobregat amb ciment, tal com el Govern i alguns alcaldes van deixar clar amb les seves valoracions posteriors a la decisió de Las Vegas Sands.

La possibilitat que Eurovegas acabi aixecant-se a Madrid, a més de l’evident impacte a nivell local, provocaria una sèrie de canvis legals que tindrien conseqüències també al nostre país. És en aquest sentit que la Plataforma Aturem Eurovegas i Eurovegas NO han treballat conjuntament des de fa mesos i un dels lemes més repetits ha estat “Eurovegas, ni aquí ni enlloc”.

Per totes aquestes raons, la Plataforma Aturem Eurovegas – Salvem el Delta del Llobregat ha decidit reformular el concert previst el dissabte 15 de setembre per una jornada reivindicativa en favor de la protecció del Delta i en suport a la lluita del poble de Madrid i de la Plataforma Eurovegas No. La jornada inclourà una marxa des de Cornellà, a través del Parc Agrari on tindran lloc diverses accions reivindicatives i fins la platja d’El Prat, on s’acabarà al vespre amb un concert dins del marc del festival Esperanzah!.

La Plataforma lamenta els inconvenients que aquests canvis puguin causar a les persones que tenien previst assistir al concert de Cornellà i espera que molta gent s’uneixi al nou acte. Així mateix, agraeix profundament a totes les persones que s’hi havien involucrat: artistes, professionals i les més de 500 persones voluntàries, i les convida a implicar-se en la nova fase que s’obre, de lluita a favor de la protecció dels espais naturals i agrícoles del Delta, per la seva revitalització econòmica, i contra Eurovegas i l’especulació.

Data publicació 9-9-2012
   

 

 

 

 

Comunicat: Unió de Pagesos celebra que minvi l’amenaça d’Eurovegas sobre el Parc Agrari del Baix Llobregat
Descripció Unió de Pagesos de Catalunya, ha tret avui un comunicat de premsa en resposta a l'anunci d'una nova inversió turística a Catalunya. Aquesta mimva l'amaneça de destrucció dels terrenys i de la figura del Parc Agrari del Baix Llobregat però, no l'alunya per complert.   
Publicació Unió de Pagesos de Catalunya. Comunicat de premsa. 07 de setembre de 2012
Data publicació 7-9-2012
Observacions Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori). També podeu enviar-nos un mail amb el vostre comentari i el penjarem a la nostra web.
Document 1 Comunicat de premsa, Unió de Pageso, 07.09.2012
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Reflexions del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya en relació amb el projecte Eurovegas - COAMB
Descripció

El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) demana al Govern de la Generalitat que inverteixi els recursos previstos per al projecte Eurovegas a potenciar una economia del coneixement basada en activitats fonamentades en els potencials propis i amb un esperit eco-innovador clar.

 

Segons el COAMB, cal apostar per «una economia verda que segueixi l’esperit de Rio+20, la qual cosa evitaria la fuga de professionals altament qualificats i l’empobriment del capital humà i intel·lectual del país». Així ho recull en el document «Reflexions del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya en relació amb el projecte Eurovegas», en què també adverteix de la manca de transparència del Govern en el procés, posa en relleu els impactes ambientals i socials que podria comportar l’execució del projecte a Catalunya i alerta del risc que es vulnerin diverses normatives ambientals i de drets de la ciutadania.

La planificació de grans espais monofuncionals com Eurovegas contradiu els Criteris de planejament territorial publicats pel propi Govern, que estableixen «evitar la segregació espacial de les àrees urbanes, protegir els espais agraris i naturals i fer de la mobilitat un dret i no una obligació», entre altres. A més, el COAMB assenyala que un projecte d’aquestes característiques «comporta implicacions en termes de consum d’energia i emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) associades al transport» i «incrementaria la generació de residus municipals i assimilables i, per tant, n’augmentaria les dificultats de gestió». En aquest sentit, el Col·legi alerta del perill de superar els límits dels sistemes naturals i la capacitat de càrrega de la Regió Metropolitana de Barcelona.

D’altra banda, el COAMB considera necessari respectar el procediment d’avaluació ambiental estratègica, segons el qual és indispensable dur a terme un procés públic en què participin tots els agents socials. També vol fer palès que «el Govern podria estar obviant el dret d’accés del públic a la informació ambiental, el principi de transparència administrativa i el dret d’accés a la documentació des de l’inici del procés de presa de decisió». Tot plegat «debilita i deslegitima tota la feina que s’ha fet en les darreres dècades a Catalunya en matèria d’ordenació territorial i protecció i millora del paisatge, així com la legislació en matèria ambiental i els avenços cap a un model sostenibilista».

Finalment, la ubicació d’Eurovegas en el Delta del Llobregat ―d’una importància estratègica pels seus valors agroecològics―, comportaria el menysteniment d’uns valors naturals i ecològics de primer ordre protegits des de fa anys per la normativa catalana, nacional i internacional. Aquest fet podria crear un precedent perquè, en un futur, s’executin projectes en terrenys similars.

El COAMB manifesta al Govern la seva voluntat de formar part del procés de valoració d’aquest i d’altres projectes amb efectes ambientals i socials destacats que es puguin plantejar en el futur.

 

Data publicació 5-7-2012
Enllaç Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya
Observacions Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori). També podeu enviar-nos un mail amb el vostre comentari i el penjarem a la nostra web.
Document 1 Reflexions Eurovegas COAMB
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Document conjunt sobre el denominat projecte Eurovegas (AAUC-ACTU-SCOT)
Descripció

L'Agrupació d'Arquitectes Urbanistes de Catalunya (AAUC), l'Agrupació Catalana de Tècnics Urbanistes (AETU-ACTU) i la Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT) han presentat aquest dimecres un manifest conjunt en què rebutgen frontalment el projecte Eurovegas, i el degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), Lluís Comerón, ha assegurat que travessa línies vermelles que el Govern català no pot permetre.

El COAC ha organitzat aquest dimecres un debat a la seva seu a Barcelona en què la majoria dels assistents s'han posicionat en contra del macrocomplex d'oci del magnat nord-americà Sheldon Adelson, argumentant que canvia radicalment el model d'urbanisme de Barcelona i Catalunya.

Després de dues hores d'acte en el qual han predominat les intervencions contràries al projecte, Comerón ha manifestat que el col·legi "fa seva la veu escoltada durant el debat", tot i que ha admès que no tenen suficient informació del projecte. "Del que coneixem no estem a favor, però som conscients que no tenim informació del projecte", ha afirmat Comerón en declaracions als mitjans, i ha instat el Govern català a escoltar les opinions dels experts i dels ciutadans.

Entre les línies vermelles que Comerón ha considerat que no pot creuar el projecte ha assenyalat el respecte pel Parc Agrari del Delta del Llobregat, el model urbanístic que comporta i la seva sostenibilitat.

Rebuig quasi unànime

L'arquitecte i secretari de l'AAUC, Xavier Matilla, ha rebutjat el projecte perquè "no es justifica per un interès públic, no atén principis ètics urbanístics i no ha estat sotmès a un procés de transparència i participació ciutadana".

En el manifest de les associacions d'urbanistes, al qual també s'ha adherit l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), defensen la legitimitat de l'ordenament jurídic i el planejament territorial i urbanístic vigent, i alerten que Eurovegas crearia un precedent en el tractament de les singularitats en l'ordenació del territori en futurs projectes.
Matilla ha lamentat que, fins i tot si Eurovegas no s'implanta al Delta del Llobregat, ja s'ha generat un descrèdit del planejament actual del terra i "s'han profanat els territoris protegits".

L'únic ponent que no ha manifestat un rebuig frontal contra Eurovegas ha estat l'advocat Agustí Jover, que ha criticat una excessiva "cultura del 'no'" a Catalunya, i ha diferit de la idea dels altres ponents que els governs han de compartir la decisió amb els ciutadans.

La biòloga Anna Zahonero ha fet referència als excessius consums d'aigua i energia que comportarà el projecte i ha lamentat que la seva ubicació al Delta del Llobregat reduirà la capacitat de Catalunya de proveir-se de productes de proximitat; mentre que el geògraf Francesc Muñoz ha alertat del perill de degradació de construir ciutats només basades a l'oci i l'entreteniment.

L'advocat Carles Pareja ha considerat que si el Govern accedís a modificar les lleis per adaptar-les al projecte d'Adelson provocaria més desafecció cap als poders públics i "la credibilitat de les lleis quedaria seriosament qüestionada"; mentre que l'arquitecta Maria Rubert s'ha mostrat sorpresa que la Generalitat s'hagi interessat en aquest projecte i s'ha preguntat si Catalunya ha optat per canviar de model de país.

Data publicació 1-6-2012
Enllaç Manifest conjunt AAUC-ACTU-SCOT
Observacions Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori). També podeu enviar-nos un mail amb el vostre comentari i el penjarem a la nostra web.
Document 1 Manifest conjunt AAUC-ACTU-SCOT
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Eurovegas: la DESprotecció del nostre espai agrari - Condemnen l'Agricultura Periurbana
Descripció

Us presentem Eurovegas: la DESprotecció del nostre espai agrari - Condemnen l'Agricultura PeriurbanaAquest manifest pretén aportar elements de reflexió i debat entorn la fragilitat de l'espai agrari català, i més concretament el periurbà, i posar de manifest el nostre posicionament contrari a Eurovegas.

L'espai agrari del Baix Llobregat s'afronta a un dels moments més difícils, malgrat la seva declaració oficial com a sòl no urbanitzable de valor agrari des de fa més de tres dècades, per part del Pla general metropolità de 1976, condició reforçada per un Pla especial (aprovat l'any 2004) i pel Pla territorial metropolità de Barcelona (aprovat l'any 2010). El projecte Eurovegas posa de manifest la manca de credibilitat sobre la funció del planejament territorial i urbanístic en la preservació, gestió i desenvolupament dels espais agraris, que queda en entredit ja que els valors que s'han reconegut per establir una protecció, sembla que fàcilment es poden menystenir. 

La Fundació Agroterritori mostra el seu rebuig contundent a aquesta agressió al territori, en línia amb els plantejaments manifestats per Unió de Pagesos de Catalunya, La Trama Urbana, el Centre d'Estudis del Baix Llobregat, Justícia i Pau o la plataforma Aturem Eurovegas - Salvem el Delta del Llobregat, entre altres. Si bé estem d'acord amb els plantejaments d'aquests altres col·lectius, a nosaltres ens correspon posar l'accent en el fet que Eurovegas representa un menyspreu insultant a l'espai agrari i als valors que atresora la pèrdua de sòl agrari per part de qualsevol tipus d'agressió que menyspreï l'espai i l'activitat agrària i els seus valors.

 

 

També trobareu el text traduït al castellà.

 

 

Data publicació 18-5-2012
Observacions Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori). També podeu enviar-nos un mail amb el vostre comentari i el penjarem a la nostra web.
Document 1 Eurovegas: DESprotecció del nostre espai agrari- Condemnen l'agricultura periurbana_CAT
Document 2 Eurovegas: DESprotección del nuestro espacio agrario - Condenan la agricultura periurbana_CAST
   

 

 

 

 

Manifest Justicia i Pau - Eurovegas: crear ocupació a qualsevol preu?
Descripció

L'Entitat Justicia i Pau també alça la veu en contra de la possible ubicació del projecte Eurovegas a Catalunya.

Us adjuntem el seu manifest.

Data publicació 20-3-2012
Enllaç Justicia i Pau
Document 1 Justicia i Pau. Eurovegas
   

 

 

 

 

Manifest CECBLL- Per un desenvolupament de qualitat. No al model que representa Eurovegas
Descripció

El Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat va mostrar el seu rebuig a projecte Eurovegas en el manifest "Per un desenvolupament de qualita. No al model que representa Eurovegas", signat a Sant Feliu de Llobgregat el 19 de març de 2012.

Data publicació 19-3-2012
Enllaç Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
Document 1 Manifest en contra d'Eurovegas - Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat.
   

 

 

 

 

Resolució XI Congrés d'UP - En defensa del Delta i el Parc Agrari del Baix Llobregat
Descripció

Us adjuntem la resolució aprovada en el XI Congrés de la Unió de Pagesos de Catalunya: En defensa del Delta i el Parc Agrari del Baix Llobregat.

 

 

Data publicació 3-3-2012
Document 1 Resolució en defensa del Delta i Parc Agrari (UP)
   

 

 

 

 

Conferencia Mundial sobre Agricultura Familiar
Descripció

AGRICULTURA FAMILIAR: ALIMENTAR AL MUNDO, CUIDAR EL PLANETA

Els dies 5, 6 i 7 d’octubre de 2011, Bilbao va acollir la Conferencia Mundial sobre Agricultura Familiar: Alimentar al Mundo Cuidar el Planeta, organitzada pel Foro Rural Mundial.

 Hi participaren en la trobada 30 persones (experts en economia i desenvolupament rural, organitzacions agràries, responsables polítics, membres d’organitzacions internacionals, pagesos, etc.) de 42 països de 4 continents.

 

La Conferencia va concloure amb una Declaración Final, recolzada per les organitzacions presents (inclosa la Unió de Pagesos de catalunya). La Declaració recull per cadascun dels cinc temes clau -Accés a Mercats, Accés a Recursos Naturals, Dones, Joves i Enfortiment d’Organitzacions Agràries-, un conjunt de mesures i propostes a demandar als governs, a les institucions i a la societat en general, així com una sèrie d’actuacions a desenvolupar per compta de les pròpies organitzacions agràries.

 

Aquesta Declaración Final pretén ser el full de ruta amb la finalitat d'enfortir l'Agricultura Familiar en tot el món. A més a més, i tal i com el Foro Rural Mundial va exposar en la clausura de la conferència, aquest document pot contribuir molt positivament per a que l'Assemble General de l'ONU declari el 2014 l'Any Internacional de l'Agricultura Familiar.

Data publicació 19-12-2011
Enllaç Web de la Campanya "Agricultura Familiar"
Document 1 Declaració Final Agricultura Familiar
   

 

 

 

 

Carta de l'Agricultura Periurbana
Descripció

Els dies 8 i 9 de setembre de 2010, a la Sala de Graus de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona a Castelldefels, es va celebrar el Seminari Agroterritorial.

Amb aquest acte es va tancar el debat promogut pel Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, la Fundació Agroterritori i la Red Agroterritorial, per consensuar el document “LA CARTA DE L’AGRICULTURA PERIURBANA per a la preservació, l'ordenació, el desenvolupament i la gestió dels espais agraris periurbans”.

El propòsit d’aquest document és el d’animar a les autoritats públiques a adoptar polítiques i mesures a escala local, regional, nacional i internacional per protegir, planificar, desenvolupar i gestionar els espais agraris periurbans europeus. Polítiques i mesures que han de tenir com a finalitat la consolidació de l’activitat agrària i dels professionals que la fan possible: agricultors i agricultores, així com els tècnics i els investigadors agraris.
Publicació Parc Agrari del Baix Llobregat, Fundació Agroterritori i Red Agroterritorial. 2010
Data publicació 10-1-2011
Document 1 Carta de l'Agricultura Periurbana (CAT)
Document 2 Carta de la Agricultura Periurbana (ES)
Document 3 Charter on periurban agriculture (EN_FR)
Document 4 Model d'adhesió
   

 

 

 

 

Reptes per a la Sostenibilitat de Catalunya
Descripció

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), òrgan creat pel govern de la Generalitat de Catalunya per assessorar en temes de sostenibilitat, organitzà del 14 al 16 d'octubre del 2009 un seminari per reflexionar sobre els reptes a què ens haurem d'enfrontar per vertebrar un territori més sostenible. El document de conclusions constitueix una anàlisi de les principals amenaces i objectius que trobem a Catalunya.

El document fa una valoració dels principals riscs associats al model energètic, a les dinàmiques dels ecosistemes resultat del canvi climàtic, al patró de desenvolupament econòmic o a l'ordenació territorial i la conservació de la natura. Respecte a aquest darrer punt, es reclama repensar el territori, promovent la diversitat de paisatges, la connectivitat entre ecosistemes i la inclusió social. Paisatge, doncs, valors naturals, també, i socials... però i els gestors del territori?

Publicació CADS, octure del 2009
Data publicació 16-10-2009
Enllaç Web del seminari - Accés a la declaració i ponències
Enllaç2 Web institucional del CADS
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Manifest de Sant Celoni pel reconeixement de les Vies Verdes del Vallès
Descripció Manifest que insta a les administracions públiques a reconèixer, delimitar, protegir, estudiar i gestionar les 7 vies verdes del Vallès que s’identifiquen: Obac – Olorda, Sant Llorenç – Collserola, Farell – Marina, Gallifa – Gallecs, Tagamanent - Céllecs, Calma - Corredor, Montseny - Montnegre.
Data publicació 13-7-2007
Observacions A l'introducció, les persones promotores del manifest es mostren satisfetes que la proposta de Parc Agrícola del Vallès incorpori aquest iniciativa. Al punt 13 del manifest es reclama que es valorin els espais agraris del Vallès i es reconegui el paper central de l’activitat professional dels pagesos.
Document 1 Manifest de Sant Celoni pel reconeixement de les Vies Verdes del Vallès
   

 

 

 

 

Manifest per la protecció dels camps i boscos del Rodal de Sabadell
Descripció Manifest que reclama compromisos de les forces polítiques sabadellenques per garantir la protecció legal de l’espai agrari i forestal municipal i comarcal.
Data publicació 1-5-2007
Observacions Les entitats representades demanen la creació de dos organismes per preservar els espais agraris i naturals de la zona: El Parc Agrícola del Vallès i l’espai Agroforestal de Llevant.
Document 1 Manifest per la protecció dels camps i boscos del Rodal de Sabadell
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Manifest de CEDAF: la carretera Cabanelles-Lliurona-Albanyà, un descomunal despropòsit
Descripció El DPTOP volia asfaltar una pista forestal: carretera de Cabanelles-Lliurona-Albanyà pel collet de la Teia. Els membres de la Coordinadora d'Entitats de Defensa de l'Alta Garrotza (CEDAG), a més de constatar que la decisió no compta amb l'opinió dels habitants de la zona, proposen una actuació més respectuosa amb els valors naturals de l'indret, més integrada paisatgísticament i d'acord amb l'entorn cultural del territori afectat.
Data publicació 15-11-2006
Document 1 Manifest de CEDAF: la carretera Cabanelles-Lliurona-Albanyà, un descomunal despropòsit
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Manifest per una nova cultura del territori
Descripció

El maig del 2006 el Col·legi de Gèografs, l'Associació de Geògrafs Espanyols i la Societat Catalana de Geografia van presentar el Manifest per una nova cultura del territori. En aquest document es remarcaven els eixos que havien de guiar una nova cultura territorial a Catalunya, en la qual els principis de gestió integral, preservació de les vàlues ecològiques i econòmiques territorials i obertura del debat als agents del territori havien de ser protagonistes en les accions de planejament que s'estaven realitzant a Catalunya.

En relació amb l'activitat agrària destaquem allò que exposa el Punt 6 del Manifest: "[...] S'ha d'abandonar, sobretot, la concepció del sòl rústic com a espai residual sempre pendent d'urbanització futura, i comprendre que la permanència de sòls rústics destinats a les pràctiques agràries esdevé imprescindible per raons ambientals i ecològiques, fins i tot en els contextos espacials de les ciutats més grans i de les aglomeracions urbanes. La defensa de l'espai obert com a matriu territorial bàsica és avui una prioritat que cal assolir adequadament, fins i tot mitjançant procediments d'adquisició de terres i/o expropiació per interès social".

Publicació Col·legi de Geògrafs, Associació de Geògrafs Espanyols, Societat Catalana de Geografia
Data publicació 1-5-2006
Document 1 Manifest per una Nova Cultura del Territori
   

 

 

 

 

Declaració de Tortosa: per una nova cultura del territori
Descripció

Els dies 27, 28 i 29 de maig del 2005 va tenir lloc a Tortosa la 19ena Trobada Ecologista de les Plataformes de Defensa del Territori dels Països Catalans. Les jornades van concloure amb la redacció d'un document de denúncia de l'actual política territorial i un seguit de propostes per introduir criteris de sostenibilitat en l'ordenació territorial. en el text es denuncia el desgavell territorial, econòmic, ambiental i social en la planificació . Les orgaqnitzacions signants es comprometen a "seguir treballant per conservar i millorar el territori i la qualitat de vida a partir de la lluita pacífica i la conscienciació social, reforçant les xarxes de comunicació, debat i suport i proposant alternatives al model actual".

Publicació maig 2005
Data publicació 29-5-2005
Observacions El manifest reclama "la redacció i aprovació del Pla Territorial Sectorial Agrari, segons els acords del pacte del Tinell".
Document 1 Declaració de Tortosa: per una nova cultura del territori
   

 

 

 

 

Carta d’intencions per a la governança dels espais naturals periurbans i la ciutat sostenible.
Descripció

Conclusions del projecte Interreg IIIB Maetropol Nature en el que es constata la complexitat de gestió del sistema d’espais lliures agraris i naturals metropolitans i la seva rellevància per al desenvolupament sostenible dels entorns urbans. La carta estableix els objectius a complir per fer possible una gestió i planificació integrada del territori. A destacar l'autocrítica que es fa en el document en relació a la pròpia gestió que es fa dels espais agraris des de dins: "los espacios naturales, agrícolas y forestales están parcelados y desestructurados físicamente, a causa de la presión urbana, pero también por falta de organización de los agentes implicados, de los usuarios y de las atribuciones que se le dedican".

Data publicació 28-10-2004
Document 1 Carta Métropole-Nature: carta d'intencions i reptes
Document 2 Carta Métropole-Nature: annexe, les preguntes que planteja la carta
   

 

 

 

 

Declaració de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) per la defensa del patrimoni cultural de la pedra en sec.
Descripció Trobada de Preservació del patrimoni de la pedra en sec dels Països Catalans. Proposta de creació d'una coordinadora d'entitats de defensa de la pedra en sec als Països Catalans que s'encarregui d'afavorir els intercanvis i la creació de xarxes transnacionals entre estructures similars.
Data publicació 24-10-2004
Observacions Consideren que les tècniques en pedra en sec han permès habilitar els territoris per l'agricultura, afavorint la seva eficiència i al mateix temps essent molt respectuosos ambientalment.
Document 1 Declaració Torroella construccions de pedra en sec.pdf
   

 

 

 

 

Manifest d'Olot per la Salvaguarda de la Connectivitat Ecològica i Paisatgística de Catalunya
Descripció

Els signants d'aquest manifest volen posar èmfasi sobre la problemàtica de la fragmentació dels espais que juguen un paper connector en els sistemes naturals i per la pèrdua de biodiversitat que s'està produint. Malgrat valoren el compromís polític existent per desenvolupar estratègies per preservar aquests espais, es reclama celeritat en aprovar la Llei de biodiversitat i protecció del paisatge i l'elaboració d'un Pla de Gestió dels espais no urbanitzables.

Data publicació 20-12-2003
Document 1 Manifest d'Olot per la Salvaguarda de la Connectivitat Ecològica i Paisatgística de Catalunya
   

 

 

 

 

Declaració de Salzburg sobre desenvolupament rural
Descripció Aquesta declaració recull les conclusions de la segona conferència europea sobre desenvolupament rural. Estableix 8 principis que haurien de guiar la política de desenvolupament rural a la Unió Europea.La declaració reconeix la complexitat de les polítiques de desenvolupament rural i els hi atribueix un paper fonamental per la cohesió de la UE. Suggereix actuacions, transversals, participatives, i que l’activitat agrària segueixi jugant un paper vital.
Data publicació 21-11-2003
Document 1 Decalració de Salzburg sobre desenvolupament rural
   

 

 

 

 

Declaració de Figueres: per una nova cultura del territori
Descripció

De la primera trobada d'Entitats i Plataformes en Defensa del Territori dels Països Catalans a Figueres apareix aquesta Declaració. Els 400 participants, membres d'una cinquantena d'organitzacions, mostren el seu desacord amb el model socoeconòmic perquè provoca un desgavell territorial, econòmic, ambiental i social sense precedents i es comprometen a treballar per conservar i millorar el territori, fer propostes alternatives sostenibles, establir xarxes de comunicació, debat i suport entre organitzacions i treballar perquè la societat prengui consciència de l'actual situació i s'impliqui en les reivindicacions que es proclamen.

Anàlogament al que es demana en la Declaració de Tortosa, en aquest document es reclama "la protecció de l'espai agrari mitjançant el desenvolupament del pla sectorial previst al Pla Territorial General de Catalunya (PTGC)".

Data publicació 10-10-2003
Document 1 Declaració de Figueres: per una nova cultura del territori
   

 

 

 

 

Declaració del Paisatge (CILMA)
Descripció El Consell d'Iniciatives Locals pel Medi Ambient de les Comarques Gironines (CILMA) proclama que els paisatges agrícoles, forestals i rurals o aquells altres poc alterats per l'empremta humana són fruit de riquesa ecològica, qualitat de vida i suport per la biodiversitat. En la Declaració es ratifica la definició de paisatge del Conveni Europeu del Paisatge i s'estableix coma  objectiu prioritari establir "estratègies i polítiques actives per la preservació i gestió dels paisatges sota criteris de durabilitat".
Data publicació 1-5-2001
Enllaç Web del CILMA
Document 1 Declaració del Paisatge (CILMA)
   

 

 

 

 

Declaració de Montesquiu de Custòdia del Territori
Descripció

Declaració de Montesquiu de Custòdia del Territori, conclusió de les Jornades Internacionals de Custòdia del Territori celebrades al Castell de Montesquiu del 9 a l'11 de novembre de 2000.

En el document s'estableix la definició de la custoòdia del territori com "el conjunt d'estratègies diverses [...] que pretenen afavori i fer possible la responsabilitat en la conservació i l'ús adequat (sostenible) de l'espai terrestre, fluvial i marí dels seus recursos naturals, per part de propietaris i usuaris d'aquest territori". En el document es reconeix la importància de les iniciatives de custòdia per la preservació de l'entorn natural a Catalunya i es defineixen els principals objectius que s'han de perseguir en termes de custòdia.

Data publicació 11-11-2000
Document 1 Declaració de Montesquiu de Custòdia del Territori
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Conveni Europeu del Paisatge
Descripció

El Conveni Europeu del Paisatge pretén fomentar la protecció, gestió i planificació paisatgística mitjançant el desenvolupament de normatives i estratègies a nivell local, regional y nacional que tinguin per objectiu conservar la qualitat del paisatge a Europa. El Conveni estableix el paistage a Europa com un bé cultural i social referencial.

Per tal d'ajudar a la preservació s'estableixen una sèrie de mesures, que atenyen a l'educació i la consciencació social, al foment de l'estudi del paisatge i la catalogació de les unitats paisatgístiques existents i la implementació de normes en aspectes relacionats amb l'ordenació territorial i la gestió del paisatge.

Data publicació 19-7-2000
Enllaç Web del Council of Europe - Llistat de Convenis Aprobats
Observacions El Parlament de Catalunya es va adherir al Conveni Europeu del Paisatge mitjançant la Resolució 364/VI de 20 d’octubre de l’any 2000 (el text de la Resolució està al final del document adjunt).
Document 1 Conveni Europeu del Paisatge
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Estratègia Territorial Europea
Descripció

El maig del 1999, el Comitè de Desenvolupament Territorial, amb la participació dels Ministres responsables de l'ordenació del territori als diferents països de la Unió Europea, va publicar el document Estratègia Territorial Europea. Aquest document naixia com a guia per les futures polítiques de la UE amb incidència sobre el territori, visant una aproximació transfronterera dels diferents territoris que conformen la UE i amb la intenció de marcar uns objectius comuns entre els diferents països integrants de la UE. L'Estratègia Territorial Europea és, doncs, la declaració d'objectius que pretén guiar la transformació territorial a Europa.

 

Publicació Comissió Europea, maig del 1999
Data publicació 1-5-1999
Document 1 Estratègia Territorial Europea
   

 

 

 

 

Declaració de Cork: per un paisatge rural viu
Descripció Els participants a la Conferència Europea sobre Desenvolupament Rural reunits a Cork demanen als polítics de la Unió Europea que prenguin consciència de la importància de les polítiques pel Desenvolupament Rural, perquè cal fer dels espais rurals llocs atractius per viure i per treballar. Exposen un programa de 10 punts per activar de manera integrada un nou marc de treball en l'àmbit rural a Europa.
Data publicació 9-11-1996
Enllaç Web Rural Europe - Continguts de la Conferència Europea sobre Desenvolupament Rural
Document 1 Declaració de Cork: per un paisatge rural viu
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Carta d'Aalborg : carta de les Ciutats i Viles Sostenibles
Descripció

Aprovada pels participants a la Conferència Europea sobre Ciutats i Viles Sostenibles (Aalborg, 24 a 27 de maig de 1994). El document reconeix el paper protagonista que juguen les ciutats en el desenvolupament econòmic, social i territorial i les problemàtiques que es generen a nivell mediambiental. Per tal de minimitzar l'impacte sobre el medi ambient, es reclama implementar criteris de sostenibilitat ambiental en les estratègies de creixement urbà.

La problemàtica per la competència existent sobre el recurs del sòl és reconeguda en aquesta carta. "Nosaltres, ciutats i viles, reconeixem la importància de la utilització efectiva de la terra i del desenvolupament de polítiques de planificació per part de les nostres autoritats locals que englobin la valoració ambiental estratègica de tots els plans". Les actuacions proposades haurien d'impedir que "les ciutats actuessin com a simples explotadors dels recursos de les àrees veïnes".

Data publicació 27-5-1994
Document 1 Carta d'Aalborg : carta de les Ciutats i Viles Sostenibles
   

 

 

 

 


© 2007 Fundació Agroterritori · Prohibida la seva reproducció | Avís legal | Contacte | Sobre el web