Què és Agroterritori?
Objectius i principis fundacionals
Qui som
Organigrama
Seu i contacte
Materials de presentació
catala
catala
Español
English
Inici - Observatori - Què passa en el territori català? -
Eurovegas: la DESprotecció del nostre espai agrari - Condemnen l'Agricultura Periurbana
Descripció

Us presentem Eurovegas: la DESprotecció del nostre espai agrari - Condemnen l'Agricultura PeriurbanaAquest manifest pretén aportar elements de reflexió i debat entorn la fragilitat de l'espai agrari català, i més concretament el periurbà, i posar de manifest el nostre posicionament contrari a Eurovegas.

  

L'espai agrari del Baix Llobregat s'afronta a un dels moments més difícils, malgrat la seva declaració oficial com a sòl no urbanitzable de valor agrari des de fa més de tres dècades, per part del Pla general metropolità de 1976, condició reforçada per un Pla especial (aprovat l'any 2004) i pel Pla territorial metropolità de Barcelona (aprovat l'any 2010). El projecte Eurovegas posa de manifest la manca de credibilitat sobre la funció del planejament territorial i urbanístic en la preservació, gestió i desenvolupament dels espais agraris, que queda en entredit ja que els valors que s'han reconegut per establir una protecció, sembla que fàcilment es poden menystenir. 

La Fundació Agroterritori mostra el seu rebuig contundent a aquesta agressió al territori, en línia amb els plantejaments manifestats per Unió de Pagesos de Catalunya, La Trama Urbana, el Centre d'Estudis del Baix Llobregat, Justícia i Pau o la plataforma Aturem Eurovegas - Salvem el Delta del Llobregat, entre altres. Si bé estem d'acord amb els plantejaments d'aquests altres col·lectius, a nosaltres ens correspon posar l'accent en el fet que Eurovegas representa un menyspreu insultant a l'espai agrari i als valors que atresora la pèrdua de sòl agrari per part de qualsevol tipus d'agressió que menyspreï l'espai i l'activitat agrària i els seus valors.

 

 

També trobareu el text traduït al castellà.

 

 

Data publicació 18-5-2012
Observacions Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori). També podeu enviar-nos un mail amb el vostre comentari i el penjarem a la nostra web.
Document 1 Eurovegas: DESprotecció del nostre espai agrari- Condemnen l'agricultura periurbana_CAT
Document 2 Eurovegas: DESprotección del nuestro espacio agrario - Condenan la agricultura periurbana_CAST
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

L'espai agrari amenaçat (situació dels espais agraris en els instruments de planejament)
Descripció

En aquest article Maria Carreras fa un repàs de la situació dels espais agraris en les polítques de planejament de l'administració autonòmica. En un moment en què s'estan aprovant diferents Plans Territorials Parcials (PTP) i Plans Directors Urbanísitcs (PDU) que regulen els usos del sòl en diferents àmbits del territori català, es fa pal·lesa la necessitat de comptar amb les eines adequades per valorar quins són els espais agraris més importants que  s'han de protegir en cada regió. Aquests instruments vénen definits per la Llei 23/1983 de política territorial, la qual reclama la creació d'un catàleg d'espais agraris d'especial interès (art.5.d) i pel Pla Territorial General de Catalunya, el qual estableix les directrius per elaborar el Pla Sectorial Agrari. Sense aquestes eines difícilment el planejament tindrà els elements necessaris per una correcta gestió dels espais agraris.

En el mateix document trobarem les entrevistes a Maria Rovira (responsable de Política Territorial d'Unió de Pagesos) i Xavier Canosa (arquitecte i urbanista), els quals ens oferiran una reflexió sobre la temàtica.

 

A través del portal Agronet.org podrem accedir a l'últim número de La Terra o posar-nos en contacte amb l'administrador per subsriure'ns a la revista. També trobareu La Terra en format pdf a la web d'Unió de Pagesos de Catalunya.

 

Publicació Carreras M, Revista La Terra, novembre del 2008
Data publicació 1-11-2008
Enllaç Web Agronet - Revista La Terra
Observacions Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori)
Document 1 L'espai agrari amenaçat
Document 2 Figura: Estat de les figures de planejament urbanístic i territorial a Catalunya
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Pla Director Urbanístic del Sistema Urbà de Girona (PDU SUG)
Descripció

El PDU SUG va ser aprovat i posat a informació pública el 10 de desembre de 2008 (DOGC 5295). Recentment (20 de març de 2009) ha acabat el termini per realitzar les esmenes i el pla ha entrat en fase de revisió. La documentació relativa al PDU SUG es pot consultar a través del web del DPTOP.

La Fundació Agroterritori, seguint el seu compromís d'actuar com a Observatori del tracte que reben els espais agraris a Catalunya pels instruments de planificació, us aportarà tota la informació actualitzada sobre el PDU SUG. Adjunt posem de relleu algunes notícies aparegudes en els mitjans de comunicació relatives a l'aprovació d'aquest PDU.

Enllaç El polèmic Pla Director Urbanístic de Girona - Vídeo elaborat per TV3
Enllaç2 El pla de l'àrea de Girona preveu una variant a Riudellots i un nou traçat de la de Bescanó (VilaWeb)
Observacions Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter
Document 3 L'avanç del Pla Director Urbanístic diu que es tendeix a la falta de sòl urbanitzable
Document 4 Informe sobre les mesures correctores necessàries en les infraestructures del corredor ecològic de l'àmbit sud de Girona
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Pla Director Urbanístic del Pla de l'Estany
Descripció

El Pla Director Urbanístic del Pla de l'Estany va ser aprovat inicialment el 19 de desembre del 2008 (DOGC 5295) i posat a informació pública durant un termini de 3 mesos. Durant aquest període es van rebre nombroses al·legacions provinents de diferents sectors. Des del sector agrari se n'han presentat bastantes, atesa les poques iniciatives de gestió d'espais agraris que hi trobem.

La Fundació AGROTERRITORI va elaborar, el maig del 2007, un informe sobre la dinàmica del sector agrari en el Pla de l'Estany, en el qual s'incloïa un llistat d'espais agraris pels quals era prioritari establir mecanismes de protecció i de gestió. Aquest informe forma part de l'estudi socioeconòmic que requereix el PDU, i en principi hauria de ser un dels documents referència del PDU en l'àmbit agrícola. En el fitxer adjunt trobareu tota la documentació presentada per la Fundació.

Paral·lelament fem ressò d'algunes notícies aparegudes en els mitjans de comunicació relatiu a les al·legacions que s'han fet des del món agrari.

Enllaç Unió de Pagesos crítica el Pla Director Urbanístic del Pla de l'Estany
Enllaç2 Diverses entitats cíviques ambientals del Pla de l'Estany presenten al·legacions al PDU Pla de l'Estany
Enllaç3 Veïns de Cornellà i Palol s'organitzen per eviatr que es planifiqui una zona industrial (Diari EL PUNT)
Observacions Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori)
Document 1 Informe de la Fundació AGROTERRITORI sobre els efectes de la PAC a la comarca del Pla de l'Estany
Document 2 Propostes de la Coordinador de Defensa de l'Estany al PDU Pla de l'Estany
Document 3 Comunicat de premsa del DPTOP - Aprovat incialment el PDU Pla de l'Estany
   

 

 

 

 

L'Eix Transversal Ferroviari
Descripció

El projecte d'Eix Transversal Ferroviari preveu la construcció "d'una línia de tràfic mixt de mercaderies i de viatgers en alta velocitat que unirà, en uns 313 km de recorregut, Lleida, Mollerussa, Tàrrega, Cervera, Igualada, Manresa, Vic i l’aeroport de Girona, i connectarà, així mateix, amb la línia d’alta velocitat a Lleida i a Girona". El projecte, aprovat incialment el 8 de gener del 2009 (DOGC núm.5304, de 26.1.2009), fa una reserva de sòl de més de 3500 ha, les quals estan "situades majoritàriament en sòl agrari i productiu" (Unió de Pagesos). El 16 de març Unió de Pagesos (UP) va presentar les al·legacions al Pla Director Urbanístic de l'Eix Transversal Ferroviari (PDU ETF), amb l'objectiu de posar de manifest els conflictes que genera el PDU ETF en l'activitat agrària.

L'article que us adjuntem és un resum de les al·legacions fetes pel sindicat UP al pla. El document conté, també, una reflexió de Maria Rovira (responsable de Política Territorial de UP).

 

A través del portal Agronet.org podrem accedir a l'últim número de La Terra o posar-nos en contacte amb l'administrador per subsriure'ns a la revista.

Publicació Carreras M, Revista La Terra, abril del 2009
Enllaç Web gencat.cat - L'Eix Transversal Ferroviari
Enllaç2 Web tv3 a la carta - Vídeo explicatiu de l'Eix Transversal Ferroviari
Enllaç3 Web Agronet.org - Revista La Terra
Observacions Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori)
Document 1 L'Eix Transversal Ferroviari limita indefinidament el sector
   

 

 

 

 

Espais agraris a Barcelona?
Descripció

Les zones de Cal Trabal (Hospitalet del Llobregat) i de La Ponderosa (Barcelona) constitueixen les útlimes zones agrícoles dins l'àmbit metropolità de la capital catalana. Els plans actuals preveuen construir un Ecobarri a La Ponderosa i hotels, oficines i teixit industrial a l'Hospitalet, produïnt-se així la pèrdua dels darrers espais agraris que permaneixen productius en la zona. En efecte, en aquestes zones hi viuen pagesos que continuen produïnt hortalisses i subministrant de producte fresc als habitants de Barcelona. Amb aquestes actuacions es perd una de les darreres claus de la memòria agrícola de la zona, i una oportunitat per dotar de contingut real l'anomenat creixement sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Josep Montasell, en un article d'opinió publicat al diari El Punt (20 de març del 2009), ens ofereix una reflexió sobre la importància d'aquests espais i la manca de valor que tenen els espais agraris en el planejament metropolità. Alhora us apropem a la Plataforma Salvem la Zona Agrícola de l'H, la qual està fent múltiples accions per defensar els sòls agrícoles de Cal Trabal. 

Enllaç Web del diari El Punt - Tret de gràcia a l'agricultura del Barcelonès (Montasell, J., publicat el 23/03/2009)
Enllaç2 Web de la Plataforma Salvem la Zona Agrícola de l'H
Observacions Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 


© 2007 Fundació Agroterritori · Prohibida la seva reproducció | Avís legal | Contacte | Sobre el web