Què és Agroterritori?
Objectius i principis fundacionals
Qui som
Organigrama
Seu i contacte
Materials de presentació
catala
catala
Español
English
Inici - Actuacions i Projectes - Catalunya - Vies Verdes
Vies Verdes
Descripció

El Programa Vies Verdes va néixer l'any 1993 amb l'objectiu d'aprofitar com a itineraris no motoritzats aquelles infraestructures (principalment línies ferroviàries) que es trobaven en desús. A l'inici del projecte, impulsat pel Ministerio de Obras Públicas, Transportes y Medio Ambiente (MOPTM), es van censar un total de 5.764 km de línies ferroviàries que es trobaven en desús i començaven a presentar signes de deteriorament (de les quals el 6,1% estaven a Catalunya). Amb la recuperació d'aquests espais es pretenia crear una xarxa de camins, adaptats per a diferents usos, que actués com a connector de diferents indrets per mitjans de transport no motoritzats. El programa és gestionat per la Fundación de Ferrocarriles Españoles (FFE), qui actua com a coordinador i gestor de les Vies Verdes a l'Estat Espanyol, sempre en col·laboració amb els organismes locals on es troben ubicats aquests espais.

Amb el projecte de Vies Verdes es pretén posar a disposició dels ciutadans una xarxa de camins per a diferents usos (cicloturisme, senderisme, etc.), els quals transcórren generalment per espais naturals de gran valor. Així s'aconsegueix, doncs, donar valor a unes infrestructures que es troben infrautilitzades. Alhora es considera que les Vies Verdes actuen com un element de valor afegit en els àmbits rurals (que és per on normalment transcórren aquests camins) i que han d'ajudar a promocionar el turisme rural.

Actualment a Espanya (any 2008) hi ha un total de 71 Vies Verdes, amb una longitud total de 1.619 km. D'elles 5 es troben a Catalunya (154 km): Via Verda del Carrliet Olot-Girona (54 km); Via Verda del Carrilet Girona-Costa Brava (39 km); Via Verda del Ferro i el Carbó (12 km); Via Verda de la Terra Alta (23 km) i Via Verda del Baix Ebre (26 km). Paral·lelament s'estant duent a terme iniciatives ciutadanes per tal de reclamar a les institucions que promoguin el desenvolupament d'aquestes vies en d'altres indrets del país, com és el cas de l'Associació Via Verda del Vallès, qui treballa per l'arranjament de diferents vies ferroviàries que es troben als vallesos.

Nota: si voleu fer una petita descobreta del que són les Vies Verdes, mireu aquest vídeo.

Enllaç Web de l'Associació Europea de Vies Verdes
Enllaç2 Web de Vías Verdes (Espanya)
Enllaç3 Web del Consorci Vies Verdes de Girona
Document 1 El Programa Vías Verdes y su papel como herramienta para el desarrollo rural sostenible
Document 2 Vías Verdes, reutilización de ferrocarriles en desuso para movilidad sostenible, ocio y turismo
Document 3 Guía de buenas prácticas de Vías Verdes en Europa
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 


© 2007 Fundació Agroterritori · Prohibida la seva reproducció | Avís legal | Contacte | Sobre el web