Què és Agroterritori?
Objectius i principis fundacionals
Qui som
Organigrama
Seu i contacte
Materials de presentació
catala
catala
Español
English
Inici - Eines - De qualitat - Diversitat genètica - Organismes internacionals: recursos fitogenètics i zoogenètics
Conveni sobre la Diversitat Biològica (CDB)
Descripció

El juny de 1992 es va celebrar a Rio de Janeiro la conferència internacional sobre la Diversitat Biològica. El document de conlusions de la conferència va establir les directrius per l'ús sotenible i la gestió en pro de la conservació dels recursos genètics existents.

Mitjançant aquest acord s'expressa la responsabilitat de les administracions nacionals d'establir programes per la conservació dels recursos genètics. Alhora s'estableixen els mecanismes per la cessió dels recursos genètics locals i es regula l'ús d'aquests recursos mitjançant noves tecnologies.

L'Estat Espanyol va ratificar el CDB el febrer de 1994.

Publicació Nacions Unides, Sèries de Tractats, vol.1760, Any 1993
Data publicació 1-1-1993
Enllaç Web del CDB
Observacions A la web del CDB trobarem tota la informació actualitzada sobre els programes que s'estan desenvolupant per la conservació dels recursos genètics i els programes específics de l'àmbit de l'agricultura.
Document 1 Conveni sobre la Diversitat Biològica (CDB)
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Programa per la conservació dels recursos genètics de la FAO
Descripció

"Los recursos genéticos para la alimentación y la agricultura constituyen la base de la seguridad alimentaria mundial y, directa o indirectamente, sostienen los medios de subsistencia de todas las personas del planeta".

Aquesta declaració és el punt de partida del conjunt d'accions i programes que desenvolupa la FAO entorn dels recursos genètics. Aquest és un dels objectius prioritaris pel desenvolupament sostenbile i la gestió de l'activitat agrària. La FAO estableix programes i convenis entorn del recursos fitogenètics i zoogenètics d'interès per l'agricultura.

La Comissió de Recursos Genètics per l'Alimentació i l'Agricultura és l'organisme dinamitzador dels aspectes relacionats amb la temàtica (consultar el web).

Enllaç Web de la FAO - Recursos genètics
Enllaç2 Web de la Comissió de Recursos Genètics per l'Alimentació i l'Agricultura
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Bioversity International
Descripció

Aquest organisme internacional edita guies i publicacions especialitzades en la temàtica de la conservació de recursos fitogenètics, alhora que actua com a punt de convergència dels múltiples bancs de germoplasma existents en el món.

És l'organisme de referència per tots els programes relacionats amb els recursos genètics, sobretot referent als aspectes tècnics. Alhora edita publicacions de referència sobre l'estat dels recursos genètics en el món i aporta d'altres informacions d'interès.

La entitat es va crear l'any 2006, amb la fusió del International Plant Genetics Research Institue (IPGRI) i el International Network for the Improvement of Banana and Plantain (INIBP).

Enllaç Web de Bioversity International
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Estratègia per la conservació de les plantes
Descripció

"Les plantes són reconegudes universalment com una part de la diversitat biològica mundial i com un recurs essencial del planeta. A més de les plantes cultivades [...], milers de plantes silvestres tenen importància econòmica i cultural i potencialment poden proveir-nos d'aliments, medecines, combustibles o fibres [...]. Les plantes també juguen un paper clau en l'equilibri mediambiental i l'estabilitat dels ecosistemes del planeta" (GSPC).

Aquesta introducció ens serveix per entendre la importància que tenen els recursos fitogenètics en la natura (i en l'agricultura) i la necessitat de desenvolupar estratègies per tal de conservar la diversitat. A posteriori del Conveni sobre la Diversitat Biloògica (CDB) s'han establert una sèrie de programes a nivell global i local per tal de gestionar i preservar aquesta biodiversitat. Les mesures es concreten en diferents estratègies (Global Strategy for Plant Conservancy, GSPC; European Plant Conservation Strategy, EPCS). A Catalunya l'Estratègia Catalana per a la Conservació i l'Ús Sotenible de la Diversitat Biològica és el programa que adapta a les característiques específiques de la regió els programes de conservació.

Enllaç Web del CBD - Global Strategy for Plant Conservancy (GSPC)
Enllaç2 Web Planta Europa - European Plant Conservation Strategy (EPCS)
Enllaç3 Web del DMAiH - Estratègia Catalana per a la Conservació i l'Ús Sotenible de la Diversitat Biològica
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 


© 2007 Fundació Agroterritori · Prohibida la seva reproducció | Avís legal | Contacte | Sobre el web