Què és Agroterritori?
Objectius i principis fundacionals
Qui som
Organigrama
Seu i contacte
Materials de presentació
catala
catala
Español
English
Inici - Eines - De qualitat - Diversitat genètica - Recuperació de varietats tradicionals catalanes
Equip de Millora Vegetal per Característiques Organolèptiques
Descripció

Aquest grup de treball, del Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnològia (Universitat Politècnica de Catalunya), té nombroses línies de recerca relacionades amb la conservació i millora de varietats tradicionals catalanes. Treballa principalment amb la mongeta del Ganxet, el tomàquet de Montserrat i tomàquet de Penjar, els calçots de Valls i el fesol de Santa Pau.

Entre les seves accions trobem: col·lectar i conservar la variabilitat cultivada d'aquestes espècies (l'MVCO gestiona un Banc de Germoplasma amb un elevat número d'entrades procedents de tota Catalunya), seleccionar materials de superior valor sensorial per reintroudir-los en el sistema productiu i estudiar l'herència dels caràcters organolèptics.

Enllaç Web del MVCO
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Les Rafardes-Gaiadea
Descripció Les Rafardes-Gaiadea és un col·lectiu que té per objectiu "la investigació, l’assessorament, la formació i la divulgació en energies renovables i agroecologia". Entre les seves línies d'actuació, la recuperació de varietats tradicionals té un paper important. El col·lectiu gestiona un banc de germoplasma amb varietats tradicionals de la majoria d'espècies, alhora que fa estudis per caracteritzar aquests recursos fitogenètics i fa distribució de llavors per aquells que estiguin interessats en cultivar-ne.
Enllaç Web de Les Refardes-Gaiadea
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Red de Semillas
Descripció La Red de Semillas és una organització estatal, sense ànim de lucre, que es dedica a la divulgació i l'estudi de temes relacionats amb l'agroecologia. Un dels seus objectius és conservar la variabilitat agricola cultivada a través de l'ús (és a dir in situ). Per tal d'aconseguir aquest objectiu ha desenvolupat un sistema de distribució de llavors perquè qualsevol persona interessada pugui tenir accés a aquests recursos fitogenètics.
Enllaç Web de la Red de Semillas
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

ESPORUS Centre de Conservació de la biodiversitat cultivada
Descripció ESPORUS realitza tasques de col·lecta, conservació i promoció de nombroses varietats tradicionals. Es tracta d'un centre (pertanyent a l'Escola Agrària de Manrsea) que organitza nombroses jornades relacionades amb usos i conservació de varietats tradicionals i que gestiona un banc de germoplasma (d'accés obert) amb l'objectiu de conservar diverses varietats tradicionals de la zona.
Enllaç Web de ESPORUS
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

SIGMA Consorci de medi ambient i salut pública de la Garrotxa
Descripció El SIGMA és un consorci que desenvolupa activitats de múltiples temàtiques entorn del medi ambient i la sosteniblitat. Per fomentar el  cultiu i la cosnervació de varietats tradicionals locals, ha creat un Banc de Llavors, al qual hi podem accedir a través del portal web.
Enllaç Web del Consorci SIGMA
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Pla Anual de Transferència Tecnològica
Descripció

El DAR subvenciona una sèrie de programes que estan orientats a la conservació, selecció i estudi de les varietats tradicionals de més interès pel sector agroalimentari català. Els projectes finançats afecten a diverses espècies.

Per veure quins són els projectes en curs, haurem de consultar el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) vigent.

Enllaç Web del DAR
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

IRTA Mas Bover
Descripció El centre Mas Bover (Reus) adscrit a l'IRTA treballa en la conservació de varietats tradicionals d'arbres de fruita seca i olivera. Aquest centre, alhora realitza una important tasca de caracterització, estudi i selecció del material conservat.
Enllaç Web de l'IRTA
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Jardí Botànic Marimurtra
Descripció

El Jardí Botànic Marimurtra, ubicat a Blanes, desenvolupa un programa de conservació de les varietats hortícoles tradicionals cultivades a la regió de l'alt Maresme i del gironès. Aquest programa inclou la prospecció del territori per cercar recursos genètics, la seva conservació en un Banc de Germoplasma i el seu estudi i caracterització. L'entitat també desenvolupa activitats de divulgació per donar a conèixer aquestes varietats tradicionals que poc a poc van quedant en desús. Recentment s'ha presentat el llibre "Varietats hortícoles a la Conca de la Tordera per a una alimentació saludable", on es fa un repàs històric de l'agricultura tradicional blanenca, dedicant un capítol a la seva vessant ecològica, i aprofundint en les característiques de vint varietats locals.

Enllaç Web del Jardí Botànic Marimurtra
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 


© 2007 Fundació Agroterritori · Prohibida la seva reproducció | Avís legal | Contacte | Sobre el web