Què és Agroterritori?
Objectius i principis fundacionals
Qui som
Organigrama
Seu i contacte
Materials de presentació
catala
catala
Español
English
Inici - Eines - De qualitat - Diversitat alimentària i gastronòmica - D'altres marques de qualitat
Artesania Alimentària
Descripció

Es considera artesania alimentària "l'activitat d'elaboració i transformació de productes alimentaris que compleixen els requisits que assenyala la normativa en aquesta matèria" (Decret 285/2006, Llei 14/2003 de qualitat agroalimentària) "i estan subjectes, durant tot el procés productiu, a unes condicions que garanteixen als consumidors un producte final individualitzat, de bona qualitat i amb característiques diferencials, obtingudes gràcies a les petites produccions controlades per la intervenció personal o de l'artesà" (art.86, Decret 285/2006). Els productes i oficis que podran acollir-se sota aquesta marca són: melmelades, i cosnerves de fruites, formatges i matons, cansaladeria i xarcuteria, pastisseria, forns de pa, torrefactors de cafè i xurreries(annex 2, Decret 285/2006).

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) promou anualment ajuts destinats al foment de l'artesania alimentària a Catalunya. Les bases reguladores dels ajuts per l'any 2009 estan publicades al DOGC núm.5347, de 26.3.2009 (document adjunt).

Enllaç Web del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Artesania Alimentària
Document 1 Ordre AAR/121/2009, bases reguladores dels ajuts destinats al foment de l'artesania alimentària
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Slow Food: baluards i arca del gust
Descripció

Slow Food és una organització creada l'any 1989 que promou iniciatives per evitar la pèrdua dels menjar locals i recuperar el sabor dels aliments. En contraposició al terme fast food, apareix aquesta organització "eco-gastronòmica sense ànim de lucre", la qual fomenta activitats d'educació del gust, elabora estratègies per recuperar varietats tradicionals o productes artesanals antics o fins i tot promou la creació de la Universitat de les Ciències Gatronòmiques... menjar local i, sobretot, de qualitat...

Slow Food ha creat un catàleg de productes alimentaris (d'elevada qualitat organolèptica, vinculats a una àrea geogràfica, resultants de produccions artesanals i en situació de perill d'extinció) amb l'objectiu de promocionar-ne el seu consum (Arca del Gust). D'aquests alguns són distingits pels Baluards, "productes pels quals s'han creat projectes a petita escala per ajudar als productors alimentaris artesanals a conservar els seus mètodes de treball i els seus productes tradicionals". A Catalunya són reconeguts per Slow Food la Mongeta del Ganxet i el Vi de Malvasía de Sitges (Baluards) i els Brotons i Espigalls, la Col Paperina, l'Escarola Perruqueta i el Gall del Penedès (Arca del Gust).

Enllaç Web de Slow Food International
Enllaç2 Web de Slow Food Espanya
Document 1 Slow Food: la guia
Document 2 Manifest de la Slow Food
Document 3 Llista de productes reconeguts per Slow Food a Espanya
   

 

 

 

 

Denominació Geogràfica
Descripció

"La Denominació Geogràfica (DG) és un reconeixement comunitari per a aquelles begudes espirituoses que s'elaboren en la zona geogràfica que li dóna el nom i on n'obtenen el caràcter i les qualitats definitives" (DAR). Segons el reglament de funcionament d'aquestes denominacions (Reglament 110/2008, art.15 a 23), s'entén per beguda espirituosa aquella beguda alcohòlica destinada al consum humà, amb unes propietats organolètpiques especials i un grau alcohòlic mínim de 15% vol (art.2). La relació de begudes espirituoses que ostenten aquest segell es troben en l'annex II del reglament (a Catalunya estan reconeguts el Brandy del Penedès i la Ratafia).

Enllaç Web del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Denominacions Geogràfiques
Document 1 Reglament 110/2008, definició, designació, presentació, etiquetat i protecció de la denominació geogràfica de begudes espirituoses
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 

Catalunyam!
Descripció

La marca Catalunyam ha estat impulsada per l'Associació Catalana de Productors Agraris i Comerciants de la Terra (ACPACT) amb l'objectiu de promoure productes alimentaris de qualitat produïts íntegrament a Catalunya. Amb aquest segell es pretén incentivar els circuits de comercialització de proximitat, oferint al consumidor final una garantia de qualitat, seguretat i de que s'està comprant un aliment produït al país. Paral·lelament s'està fomentant un preu just pels productors, amb la finalitat última de donar continuïtat al sector agrari català.

Els productors interessats en acollir-se al segell signen un conveni de col·laboració amb l'ACPACT i poden comercialitzar els productes a través de botiguers, detallistes i mercats municipals que també hagin signat un conveni. Per tan la marca Catalunyam garanteix un control de qualitat en totes les etapes, des del productor fins al comercialitzador.

Sota aquest segell trobarem tota la gamma de productes agrícoles produïts a Catalunya (horta, fruita, oli o productes ramaders).

Enllaç Vídeo aparegut al portal 3cat24.cat - Productes d'aquí i sostenibles, la marca Catalunyam
Enllaç2 Notícia apareguda a la web gastroteca.cat
Observacions L'Associació Catalana de Productors Agraris i Comerciants de la Terra (ACPACT) és una associació de gremis i associacions del ram agrari i comercial sense ànim de lucre, formada per la Unió de Pagesos de Catalunya, l’Associació de Mercats Municipals de Catalunya i la Confederació de Comerç de Catalunya.
Temes relacionats Més sobre aquest tema
   

 

 

 

 


© 2007 Fundació Agroterritori · Prohibida la seva reproducció | Avís legal | Contacte | Sobre el web