Documents – Debats, referències parlamentaries, manifests i convenis.

5è debat monogràfic sobre el món agrari

En aquest enllaç trobareu el Diari de Sessions del Parlament de Catalunya, corresponent al 9 de juliol de 2014: http://www.parlament.cat/activitat/dspcp/10p068.pdf

—-

A continuació, text de Ruralcat: http://www.ruralcat.net/web/guest/noticia/-/journal_content/2002/10136/7837509/el-ple-del-parlament-aprova-20-resolucions-per-al-mon-rural

El 5è debat monogràfic sobre el món agrari al Parlament de Catalunya, celebrat el 9 de juliol de 2014, ha acabat amb l’aprovació de 20 resolucions que contenen un centenar d’acords, i que tenen com a objectiu global potenciar el desenvolupament rural, el progrés del sector agrari i pesquer i la competitivitat.

La setmana passada va tenir lloc el debat monogràfic d’Agricultura al Parlament de Catalunya, en el qual s’han repassat els principals indicadors del sector i el balanç del compliment dels acords de l’anterior debat monogràfic (abril 2010) i han exposat les polítiques que ha desenvolupat el Govern durant aquests darrers 4 anys per impulsar l’activitat econòmica i la competitivitat del sector agroalimentari, pesquer i forestal de Catalunya.

Així mateix, han exposat els reptes i oportunitats que comporta la conjuntura socio-política i econòmica actual i, sobretot, els requeriments i exigències que planteja el nou escenari de la política agrària i pesquera de la Unió Europea per al període 2014-2020.

En aquest sentit, el conseller Josep Maria Pelegrí va defensar que el model de regionalització de la nova PAC imposat per l’Estat ha estat clarament lesiu per a Catalunya, ”no pot ser que un pagès català rebi la meitat que un de les resta d’Espanya, o un terç del que reben els alemany”. Per això, va anunciar el conseller, Catalunya demanarà la revisió del model el 2015, especialment pel que fa als ajuts a la fruita seca i a l’olivera, els drets de la vinya i els ajuts a la fruita que rep un tracte clarament discriminatori.

Pel que fa al model de política pesquera que ens imposa Brussel.les, que deixa fora els ajuts més del 90% de la flota catalana de proximitat, el Govern reclamarà a l’Estat una participació més equitativa del Fons Europeu de la Pesca pel proper període de programació més d’acord amb el pes específic que té el sector català dins el conjunt de l’Estat i que és molt superior al 3% de participació durant el període 2013-2016.

Principals temes

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha volgut destacar que les resolucions aprovades estan vinculades als següents temes i polítiques:

1. Facilitar i fer viable la vida en el món rural i pesquer

 • Facilitats per a l’accés a l’habitatge per a joves en petits nuclis rurals
 • Ampli paquet de mesures contra els robatoris al camp
 • Pla de camins rurals coordinant l’acció de les diferents administracions implicades
 • Tenir present la mobilitat agrària en la planificació de xarxes viàries
 • Dinamitzar el litoral català i el sector pesquer

2. Innovació, transferència i formació

Analitzar l’oferta formativa al món rural, en especial d’FP, que existeix al territori, analitzar les necessitats i apostar per implementar la formació en aquells àmbits, sectors i estudis lligats al territori per implementar, per al curs acadèmic 2015-2016, una oferta formativa al món rural, en especial d’FP, adequada a la realitat socioeconòmica del territori.

 • Promoure acords amb les universitats catalanes i els centres educatius per fer formació a distància.
 • Potenciar l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel•ligent de Catalunya amb l’objectiu de desenvolupar les tecnologies de la informació i la comunicació en la producció agrícola i ramadera incloses en un dels àmbits sectorials líder (àmbit alimentari) que preveu l’estratègia catalana del RIS3CAT.

3. Regulació de mercats
Impulsar tots aquelles instruments que permetin que el productor sempre pugui rebre un preu per sobre del preu de cost:

 • Presentar al Parlament un paquet legislatiu que permeti la regulació, en l’àmbit de Catalunya, de les interprofessionals, els contractes tipus, les agrupacions i organitzacions de productors, així com l’actualització de la regulació de les llotges, cordi de bones pràctiques comercial i agràries i altres mecanismes que assegurin la transparència dels mercats.

4. Internacionalització

 • Realitzar les actuacions necessàries per a incrementar la presència de Catalunya en les institucions europees del sector agroalimentari, en les xarxes les europees ja existents.
 • Enfortir la Promotora d’Exportacions Catalanes, Prodeca, i dotar-la en els propers pressupostos dels recursos econòmics i de personal adients per a desenvolupar i executar amb més eficàcia els objectius d’acompanyament a l’empresa agroalimentària i de posicionament internacional de la Catalunya agroalimentària.

5. Biodiversitat i dinamització del sector forestal

Establir protocols de prevenció i lluita contra espècies invasores.

 • Desenvolupar una gestió eficient de la fauna salvatge, així com desplegar la normativa referent a la comercialització de carn de caça.
 • Crear la “marca de productes dels parcs naturals” per fomentar el seu consum, i reconèixer el seu paper en la conservació dels espais.
 • Promoure la generació de conreus en mosaic, adequats per a millorar l’eficiència de la prevenció d’incendis i l’augment de la biodiversitat.
 • Promoure la gestió activa de les masses forestal i la multifuncionalitat del bosc.

Aplicar i consolidar el recentment aprovat Pla General de Política Forestal.
6. Simplificació de l’Administració agrària

 • Modernitzar els canals de comunicació entre l’administració agrària i el ciutadà per accedir de manera àgil a la informació que li afecta
 • Potenciar la declaració responsable per tal de substituir l’aportació de documentació per part dels interessats en un procediment administratiu, sempre que sigui possible.
 • Facilitar els tràmits als ciutadans mitjançant la comunicació prèvia, l’eliminació de registres administratius i el foment de l’administració electrònica.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Ma Pelegrí ha fet una “valoració positiva del resultat del debat, malgrat les crítiques que ens ajuden i estimulen a treballar més i millor pel nostre sector agroalimentari, pesquer i forestal de Catalunya, i ha expressat la voluntat del Govern de continuar treballant en la línia que s’ha portat fins ara per acordar i consensuar amb el sector aquelles polítiques i prioritats que l’ajudin a potenciar el desenvolupament rural i a millorar el progrés, el benestar i la qualitat de vida al mon rural”.

Comissió Europea – Fòrum de la cadena alimentària

La Comissió Europea va crear el Fòrum d’Alt Nivell sobre la Millora en el Funcionament de al cadena d’Aliments, per a aplicar una fulla de ruta de les iniciatives per a la millora de la competitivitat de l’industria agroalimentària en cooperació amb les parts interessades.

Lidera aquest el Vicepresident Tajani juntament amb els altres càrrecs de Comissió al front de Mercat Interior i Serveis, Salut i Protecció del Consumidor i Agricultura i Desenvolupament Rural.

Aneu al següent enllaç: Forum for a Better Functioning Food Supply Chain

Policy Recommendations – Periurban Natural Areas (European project)

Partners form an INTERREG IVC Project, together with two EU networks focused on periurban areas have, through technical exchange and shared experience, drawn some common conclusions. These are presented together here as policy recommendations to local, regional, national and European authorities.

PERIURBAN Parks – Improving Environmental Conditions in Suburban Areas.

FEDENATUR – network of exchanges between periurbna site managers on a European scale.

PURPLE – a network of regions raising awareness and understanding of Europe’s complex and crowded peri-urban areas, their features and assets as well as their potential.

Documents relacionats:

Policy Recommendations – Periurban areas

Després d’Eurovegas, el joc de l’especulació amb el territori continua?

Davant l’anunci per part del Govern de la Generalitat de Catalunya respecte a la no instal·lació d’Eurovegas en el Parc Agrari del Baix Llobregat i que està considerant un nou projecte, de característiques semblants, declarant que «encaixa molt millor» i pot suposar una bona alternativa, la Fundació Agroterritori torna a emetre la seva opinió.

Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori). També podeu enviar-nos un mail amb el vostre comentari i el penjarem a la nostra web.

Enllaços d’interès:

Manifest de la Fundació Agroterritori contra Eurovegas i la condemna de l’agricultura periurbana

Documents relacionats:

Comunicat Agroterritori – després d’Eruovegas, el joc de l’especulació continua?

Comunicat de la Plataforma Aturem Eruovegas

Cornellà, 10 de setembre de 2012

El concert del 15 de setembre canvia de format per adaptar-se a les últimes notícies i consistirà en una marxa reivindicativa per la protecció del Delta i en suport a Eurovegas NO, que acabarà amb un concert a la platja d’El Prat en el marc del festival Esperanzah!.

La Plataforma Aturem Eurovegas es va reunir ahir d’urgència per valorar la nova situació arran dels esdeveniments del cap de setmana. Davant l’anunci de Las Vegas Sand de no construir Eurovegas al Delta del Llobregat s’ha considerat més convenient canviar el format de l’acte del dia 15.

La Plataforma valora la fugida del grup de Sheldon Adelson com una victòria de la societat civil. La campanya Aturem Eurovegas ha recollit en aquests sis mesos d’existència un enorme suport social, que s’ha posat de manifest en el canvi de l’opinió pública, tal com han recollit recentment algunes enquestes. Aquest recolzament, que inclou a amplis sectors de la societat civil (associatius, culturals, professionals, religiosos, etc.) suposa un missatge inequívoc: la ciutadania rebutja frontalment el model Eurovegas: l’urbanisme insostenible, l’especulació, la destrucció del territori i la desregulació laboral. És, de fet, una derrota clara del govern de la Generalitat, que volia i encara vol prostituir el territori, apostant per aquesta línia tal com s’ha posat de manifest amb les intencions de portar a terme grans inversions de característiques semblants.

Malgrat l’èxit, Aturem Eurovegas és plenament conscient que el Delta segueix amenaçat. Molts interessos especulatius segueixen volent cobrir les fèrtils terres del Llobregat amb ciment, tal com el Govern i alguns alcaldes van deixar clar amb les seves valoracions posteriors a la decisió de Las Vegas Sands.

La possibilitat que Eurovegas acabi aixecant-se a Madrid, a més de l’evident impacte a nivell local, provocaria una sèrie de canvis legals que tindrien conseqüències també al nostre país. És en aquest sentit que la Plataforma Aturem Eurovegas i Eurovegas NO han treballat conjuntament des de fa mesos i un dels lemes més repetits ha estat “Eurovegas, ni aquí ni enlloc”.

Per totes aquestes raons, la Plataforma Aturem Eurovegas – Salvem el Delta del Llobregat ha decidit reformular el concert previst el dissabte 15 de setembre per una jornada reivindicativa en favor de la protecció del Delta i en suport a la lluita del poble de Madrid i de la Plataforma Eurovegas No. La jornada inclourà una marxa des de Cornellà, a través del Parc Agrari on tindran lloc diverses accions reivindicatives i fins la platja d’El Prat, on s’acabarà al vespre amb un concert dins del marc del festival Esperanzah!.

La Plataforma lamenta els inconvenients que aquests canvis puguin causar a les persones que tenien previst assistir al concert de Cornellà i espera que molta gent s’uneixi al nou acte. Així mateix, agraeix profundament a totes les persones que s’hi havien involucrat: artistes, professionals i les més de 500 persones voluntàries, i les convida a implicar-se en la nova fase que s’obre, de lluita a favor de la protecció dels espais naturals i agrícoles del Delta, per la seva revitalització econòmica, i contra Eurovegas i l’especulació.

Comunicat: Unió de Pagesos celebra que minvi l’amenaça d’Eurovegas sobre el Parc Agrari del Baix Llobregat

Unió de Pagesos de Catalunya, ha tret avui un comunicat de premsa en resposta a l’anunci d’una nova inversió turística a Catalunya. Aquesta mimva l’amaneça de destrucció dels terrenys i de la figura del Parc Agrari del Baix Llobregat però, no l’alunya per complert.

Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori). També podeu enviar-nos un mail amb el vostre comentari i el penjarem a la nostra web.

Unió de Pagesos de Catalunya. Comunicat de premsa. 07 de setembre de 2012

Documents relacionats:

Comunicat de premsa, Unió de Pageso, 07.09.2012

Reflexions del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya en relació amb el projecte Eurovegas – COAMB

El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) demana al Govern de la Generalitat que inverteixi els recursos previstos per al projecte Eurovegas a potenciar una economia del coneixement basada en activitats fonamentades en els potencials propis i amb un esperit eco-innovador clar.

Segons el COAMB, cal apostar per «una economia verda que segueixi l’esperit de Rio+20, la qual cosa evitaria la fuga de professionals altament qualificats i l’empobriment del capital humà i intel·lectual del país». Així ho recull en el document «Reflexions del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya en relació amb el projecte Eurovegas», en què també adverteix de la manca de transparència del Govern en el procés, posa en relleu els impactes ambientals i socials que podria comportar l’execució del projecte a Catalunya i alerta del risc que es vulnerin diverses normatives ambientals i de drets de la ciutadania.

La planificació de grans espais monofuncionals com Eurovegas contradiu els Criteris de planejament territorial publicats pel propi Govern, que estableixen «evitar la segregació espacial de les àrees urbanes, protegir els espais agraris i naturals i fer de la mobilitat un dret i no una obligació», entre altres. A més, el COAMB assenyala que un projecte d’aquestes característiques «comporta implicacions en termes de consum d’energia i emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) associades al transport» i «incrementaria la generació de residus municipals i assimilables i, per tant, n’augmentaria les dificultats de gestió». En aquest sentit, el Col·legi alerta del perill de superar els límits dels sistemes naturals i la capacitat de càrrega de la Regió Metropolitana de Barcelona.

D’altra banda, el COAMB considera necessari respectar el procediment d’avaluació ambiental estratègica, segons el qual és indispensable dur a terme un procés públic en què participin tots els agents socials. També vol fer palès que «el Govern podria estar obviant el dret d’accés del públic a la informació ambiental, el principi de transparència administrativa i el dret d’accés a la documentació des de l’inici del procés de presa de decisió». Tot plegat «debilita i deslegitima tota la feina que s’ha fet en les darreres dècades a Catalunya en matèria d’ordenació territorial i protecció i millora del paisatge, així com la legislació en matèria ambiental i els avenços cap a un model sostenibilista».

Finalment, la ubicació d’Eurovegas en el Delta del Llobregat ―d’una importància estratègica pels seus valors agroecològics―, comportaria el menysteniment d’uns valors naturals i ecològics de primer ordre protegits des de fa anys per la normativa catalana, nacional i internacional. Aquest fet podria crear un precedent perquè, en un futur, s’executin projectes en terrenys similars.

El COAMB manifesta al Govern la seva voluntat de formar part del procés de valoració d’aquest i d’altres projectes amb efectes ambientals i socials destacats que es puguin plantejar en el futur.

Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori). També podeu enviar-nos un mail amb el vostre comentari i el penjarem a la nostra web.

Enllaços d’interès:

Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya

Documents relacionats:

Reflexions Eurovegas COAMB

Document conjunt sobre el denominat projecte Eurovegas (AAUC-ACTU-SCOT)

L’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes de Catalunya (AAUC), l’Agrupació Catalana de Tècnics Urbanistes (AETU-ACTU) i la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT) han presentat aquest dimecres un manifest conjunt en què rebutgen frontalment el projecte Eurovegas, i el degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Lluís Comerón, ha assegurat que travessa línies vermelles que el Govern català no pot permetre.

El COAC ha organitzat aquest dimecres un debat a la seva seu a Barcelona en què la majoria dels assistents s’han posicionat en contra del macrocomplex d’oci del magnat nord-americà Sheldon Adelson, argumentant que canvia radicalment el model d’urbanisme de Barcelona i Catalunya.

Després de dues hores d’acte en el qual han predominat les intervencions contràries al projecte, Comerón ha manifestat que el col·legi «fa seva la veu escoltada durant el debat», tot i que ha admès que no tenen suficient informació del projecte. «Del que coneixem no estem a favor, però som conscients que no tenim informació del projecte», ha afirmat Comerón en declaracions als mitjans, i ha instat el Govern català a escoltar les opinions dels experts i dels ciutadans.

Entre les línies vermelles que Comerón ha considerat que no pot creuar el projecte ha assenyalat el respecte pel Parc Agrari del Delta del Llobregat, el model urbanístic que comporta i la seva sostenibilitat.

Rebuig quasi unànime

L’arquitecte i secretari de l’AAUC, Xavier Matilla, ha rebutjat el projecte perquè «no es justifica per un interès públic, no atén principis ètics urbanístics i no ha estat sotmès a un procés de transparència i participació ciutadana».

En el manifest de les associacions d’urbanistes, al qual també s’ha adherit l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), defensen la legitimitat de l’ordenament jurídic i el planejament territorial i urbanístic vigent, i alerten que Eurovegas crearia un precedent en el tractament de les singularitats en l’ordenació del territori en futurs projectes.
Matilla ha lamentat que, fins i tot si Eurovegas no s’implanta al Delta del Llobregat, ja s’ha generat un descrèdit del planejament actual del terra i «s’han profanat els territoris protegits».

L’únic ponent que no ha manifestat un rebuig frontal contra Eurovegas ha estat l’advocat Agustí Jover, que ha criticat una excessiva «cultura del ‘no'» a Catalunya, i ha diferit de la idea dels altres ponents que els governs han de compartir la decisió amb els ciutadans.

La biòloga Anna Zahonero ha fet referència als excessius consums d’aigua i energia que comportarà el projecte i ha lamentat que la seva ubicació al Delta del Llobregat reduirà la capacitat de Catalunya de proveir-se de productes de proximitat; mentre que el geògraf Francesc Muñoz ha alertat del perill de degradació de construir ciutats només basades a l’oci i l’entreteniment.

L’advocat Carles Pareja ha considerat que si el Govern accedís a modificar les lleis per adaptar-les al projecte d’Adelson provocaria més desafecció cap als poders públics i «la credibilitat de les lleis quedaria seriosament qüestionada»; mentre que l’arquitecta Maria Rubert s’ha mostrat sorpresa que la Generalitat s’hagi interessat en aquest projecte i s’ha preguntat si Catalunya ha optat per canviar de model de país.

Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori). També podeu enviar-nos un mail amb el vostre comentari i el penjarem a la nostra web.

Enllaços d’interès:

Manifest conjunt AAUC-ACTU-SCOT

Documents relacionats:

Manifest conjunt AAUC-ACTU-SCOT