Documents – Conclusions de congressos i seminaris

FAO i CIHEAM: Food Security and Euro-Mediterranean Cooperation

Food Security and Euro-Mediterranean Cooperation

In order to ensure development and stability in the Mediterranean, we must find alternatives to imports of raw materials, according to experts from the FAO and the International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies (CIHEAM), among others, who have participated in an international seminar on food security policies in Barcelona.
The increase in prices of raw materials and the volatility of the values of basic agricultural products currently makes food security a key issue for governments. In the Mediterranean, the region most dependent on international markets for food supplies, finding alternatives to imports is essential to guarantee development and stability.
Therefore, today, at the headquarters of Foment del Treball Nacional in Barcelona experts from the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) and the International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies (CIHEAM), among others, have participated in an international seminar on food security policies on a Euro-Mediterranean level, strategic products in the region, key logistical decisions in the current global market, and business opportunities for an agri-food sector.
In the opening of the seminar, Senén Florensa, Executive President of the IEMed, and Cosimo Lacirignola, Secretary General of CIHEAM, highlighted the importance, on the 20th anniversary of the Barcelona Declaration, of continuing to foster cooperation between the two shores of the Mediterranean to deal with common problems and progress towards a more inclusive socioeconomic development. Lacirignola stressed that the post-2015 development agenda must guarantee food security as otherwise the stability of the region will be endangered.

REPORT: Food_Challengues_in_the_Mediterranean_CIHEAM2015

Seguretat alimentària i cooperació euromediterrània

Seminari internacional «Reptes alimentaris a la Mediterrània»

El paisatge de l’agricultura mundial s’ha redibuixat en els últims vint anys: l’increment dels preus de les matèries primeres i la volatilitat dels valors de productes bàsics agrícoles han donat pas a una inquietud significativa per les qüestions de sobirania alimentària. En aquest context, la Mediterrània és la regió del món que més depèn dels mercats internacionals per proveir-se d’aliments. Especialment la conca del Mediterrani, on la geografia segueix sent un handicap i l’accés a la tecnologia limitat.

Per tot plegat, trobar alternatives a les importacions és indispensable, ja que la dependència alimentària pot acabar afectant les quotidianitats mediterrànies, el desenvolupament social i l’estabilitat de la regió.

Per aquest motiu és important debatre sobre polítiques de seguretat alimentària a escala euromediterrània, productes estràtegics de la regió, decisions logístiques clau en l’actual mercat global, així com les oportunitats empresarials que presenta el sector agroalimentari a la Mediterrània.

Això és el que es proposa el seminari internacional «Reptes alimentaris a la Mediterrània», organitzat a Barcelona per l’International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies (CIHEAM) i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed).

—-

Seminari internacional Paisatge, patrimoni i aigua

L’Observatori del Paisatge de Catalunya possa a disposició en seva pàgina web els vídeos de les conferències del seminari internacional Paisatge, patrimoni i aigua, celebrat els dies 16 i 17 d’octubre al Museu del Ter de Manlleu: http://www.catpaisatge.net/cat/jornades_aigua.php

Seminari Boscos: usos, mirades, paisatges

L’Observatori del Paisatge de Catalunya ha publicat a la pàgina web les presentacions del seminari Boscos: usos, mirades, paisatges, que es va celebrar a Viladrau el passat 17 de setembre. Podeu accedir a través de l’enllàç: http://www.catpaisatge.net/cat/jornades_boscos.php

Ponències d’Agroterritori en el COLORURAL 2014

Us fem arribar les comunicacions que els diferents menbres i col·laboradors de la Fundació Agroterritori hem presentat en aquesta edició del col·loqui del Grup de Treball en Geografia Rural de l’Associación de Geógrafos Españoles en el XVII Coloquio COLORURAL 2014 celebrat a Girona del 3 al 6 de setembre.

ocupación_sector_lechero

cluster_vitivinicola_AltPenedes

transformacion_espacio_agrario

bienes_comunes_PAC

servicios_agroambientales_prevencion_incendios

celulas_alimentarias

Poster_ACVllet

Publicació de la 2on trobada de treball del projecte COST sobre agricultura periurbana

From 12th to 15th of March 2013 COST Action Urban Agriculture Europe has held its 2nd Working event in Barcelona and Castelldefels. Besides the 60 COST participants about 40 additional guests have attended the public conference day when examples of Urban Agriculture from Barcelona Metropolitan Region were presented including the Baix Llobregat Agrarian Parc, the Espai rural de Gallecs parc and other initiatives from the Barcelona region. Several of thes places were visited on field trips as well.

The programme of the meeting can be downloaded below. The presentations held at the meeting and a detailed report will soon be published as well.

Documentation of the second Working Group Meeting of the COST ACTION Urban Agriculture Europe. Castelldefels 2013

Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori) o al facebook. També podeu enviar-nos un mail amb el vostre comentari i el penjarem a la nostra web.

Enllaços d’interès:

WEB COST Urban Agriculture Europe, 2nd Working Group Meeting

Participem en el Seminari de Medi Ambient, sobirania alimentària, salut i economia

La Fundació Olof Palme organitza el 13 i 14 de maig a Badalona el seu XIV seminari sobre Medi Ambient: Sobirania alimentària, salut i economía, dirigit especialment a estudiants de la Universitat de Barcelona y de la Universitat Autònoma de Barcelona.
La Fundació Agroterritori va participar en la taula final: L’AGRICULTURA A CATALUNYA, PRESENT I FUTUR.
Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori). També podeu enviar-nos un mail amb el vostre comentari i el penjarem a la nostra web.

Documents relacionats:

Programa del seminari

Presentació d’Agroterritori

Ponència d’Agroterritori en el Colloque Paysages et Terroirs, Aix-en-Provence

La Fundació Agroterritori participa amb la ponència Le paysage agricole et la cohésion socio-territoriale: vecteurs de la filière porcine de Gérone (Catalogne), en el Colloque Paysages et Terroirs: enjeux territoriaux, jeux d’acteurs et interdisciplinarité, celebrat a Aix-en-Provence del 14 al 16 de maig.

Organisé à la Maison Méditerranéenne des Sciences de l’Homme par l’UMR TELEMME dans le cadre du programme ANR SYSTERRA, PATERMED « Paysages et Terroirs Méditerranéens » 


Dans le cadre d’un colloque organisé à Aix-en-Provence du 14 au 16 mai 2013, nous proposons une réflexion organisée autour des notions depaysages et terroirs. Des contributions très variées sont attendues tant du point de vue de la spécialité disciplinaire, de la géographie à la sociologie en passant par l’urbanisme, l’économie, l’histoire, l’agronomie et l’écologie du paysage, que du point de vue des territoires, des espaces les plus urbanisés aux milieux forestiers ou montagnards.

http://lped.org/IMG/pdf/colloque_Paysages_terroirs_Aix_mai2013.pdf

Anna Roca i Cristina Tous. 2013. Colloque Paysages et Territoirs. Aix-en-Provence

Documents relacionats:

Ponència d’Agroterritori en el Colloque Paysages et Terroirs

DEBAT AGROTERRITORIAL: Diversitat d’usos de l’aigua en una plana seca

La Fundació Agroterritori i la Càtedra Repsol de Competitivitat i Desenvolupament Regional varen organitzar, mab el suport del departament de Geografia de la Universitat de Girona, el seminari: DEBAT AGROTERRITORIAL Diversitat d’usos de l’aigua en una plana seca, celebrat a Lleida el 4 d’abril. Programa: debat_agroterritorial_lleida_PROGRAMA_definitiu

L’aigua és un recurs escàs, poc disponible i en competència entre diferents usos i activitats, motiu de debat però també de conflicte.

Aquest Debat Agroterritorial vol posar sobre la taula una qüestió debatuda i amb molt ressò a les Terres de Lleida. Ara, l’objectiu que es propoa és el de reflexionar des de la perspectiva de la multifuncionalitat d’usos de l’aigua i la seva compatibilitat. Per això aquest Debat Agroterritorial proposa reunir als diferents representants dels diversos usos de l’aigua amb la finalitat, primer d’exposar les problemàtiques existents, i segon d’aportar idees, des d’una vessant propositiva per aconseguir un punt de trobada cap a la compatibilitat, la legitimació dels usos i per acostar els reptes de l’aigua a la societat.

Conclusions del seminari: Conclusions_Debat_Agroterritorial_Lleida

Conclusions del DEBAT AGROTERRITORIAL:Diversitat d’usos de l’aigua en una plana seca

La Fundació Agroterritori i la Càtedra Repsol de Competitivitat i Desenvolupament Regional tenen el plaer de convidar-vos al

DEBAT AGROTERRITORIAL  Diversitat d’usos de l’aigua en una plana seca

L’aigua és un recurs escàs, poc disponible i en competència entre diferents usos i activitats, motiu de debat però també de conflicte.

Aquest Debat Agroterritorial vol posar sobre la taula una qüestió debatuda i amb molt ressò a les Terres de Lleida. Ara, l’objectiu que es propoa és el de reflexionar des de la perspectiva de la multifuncionalitat d’usos de l’aigua i la seva compatibilitat. Per això aquest Debat Agroterritorial proposa reunir als diferents representants dels diversos usos de l’aigua amb la finalitat, primer d’exposar les problemàtiques existents, i segon d’aportar idees, des d’una vessant propositiva per aconseguir un punt de trobada cap a la compatibilitat, la legitimació dels usos i per acostar els reptes de l’aigua a la societat.

DEBAT AGROTERRITORIAL: Diversitat d’usos de l’aigua en una plana seca

Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori) o al Facebook. També podeu enviar-nos un mail amb el vostre comentari i el penjarem a la nostra web.

Documents relacionats:

Programa Debat Agroterritorial: Diversitat d’usos de l’aigua en una plana seca

Invitació Debat Agroterritorial: Diversitat d’usos de l’aigua en una plana seca

Conclusions del Debat Agroterritorial

Agroterritori participa en la 2ona trobada del projecte COST sobre agricultura periurbana

2nd Working Group Meeting, ESAB Castelldefels (Barcelona), 12/03/2013 – 14/03/2013

Open session of presentation and discussion of urban agriculture models and stakeholders at the Metropolitan Region of Barcelona, on Tuesday 12th March.

The main objective of the Action, Urban agriculture Europe (UAE), started at Brussels on March of 2012, is to develop a common, specific and scientific approach to urban and peri-urban agriculture by European researchers and professionals, as a previous step for advising future development of Common Agrarian Policy by the European Commission. According to the Memorandum of Understanding of the approved Action, “Researchers and practitioners from different scientific and professional backgrounds are becoming increasingly aware in the importance of UA for facing the challenges -production of healthy food and sustainable development of resilient cities (Steel 2009) see MoU, p.3.-… Many of them have been trying to create scientific approaches on UA, taking for reason policy objectives or UA practices that are growing in many places in Europe, but these approaches are limited to a geographical area or to specific research disciplines.

COST Action UAE will be an important framework to transcend these borders. Creating definitions and approaches to UA that are shared by researchers and professionals from different background will open the field of UA for further research and stimulate the ideas of professionals for practical application in policy implementation, spatial planning and agriculture. This will help to fulfill the European economic, ecologic and societal need for healthy regional food, sustainable, resilient urban development und multifunctional urban landscapes and presents the possibility for Europe to take scientific leadership for UA in developed countries.” See MoU,p.7.

The subject of the session is to present significant samples and stakeholders opinions at the studied area; and the previous report of the Short Term Scientific Missions (STSM) on the reference region to the Action working Groups.

COST ACTION Urban Agriculture Europe. 2nd Working group meeting. CAstelldefels. 12-14/03/2013

Enllaços d’interès:

WEB del projecte COST UAE

    Lo sentimos. No se han encontrado Tweets.