Categories

Document conjunt sobre el denominat projecte Eurovegas (AAUC-ACTU-SCOT)

L’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes de Catalunya (AAUC), l’Agrupació Catalana de Tècnics Urbanistes (AETU-ACTU) i la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT) han presentat aquest dimecres un manifest conjunt en què rebutgen frontalment el projecte Eurovegas, i el degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Lluís Comerón, ha assegurat que travessa línies vermelles que el Govern català no pot permetre.

El COAC ha organitzat aquest dimecres un debat a la seva seu a Barcelona en què la majoria dels assistents s’han posicionat en contra del macrocomplex d’oci del magnat nord-americà Sheldon Adelson, argumentant que canvia radicalment el model d’urbanisme de Barcelona i Catalunya.

Després de dues hores d’acte en el qual han predominat les intervencions contràries al projecte, Comerón ha manifestat que el col·legi «fa seva la veu escoltada durant el debat», tot i que ha admès que no tenen suficient informació del projecte. «Del que coneixem no estem a favor, però som conscients que no tenim informació del projecte», ha afirmat Comerón en declaracions als mitjans, i ha instat el Govern català a escoltar les opinions dels experts i dels ciutadans.

Entre les línies vermelles que Comerón ha considerat que no pot creuar el projecte ha assenyalat el respecte pel Parc Agrari del Delta del Llobregat, el model urbanístic que comporta i la seva sostenibilitat.

Rebuig quasi unànime

L’arquitecte i secretari de l’AAUC, Xavier Matilla, ha rebutjat el projecte perquè «no es justifica per un interès públic, no atén principis ètics urbanístics i no ha estat sotmès a un procés de transparència i participació ciutadana».

En el manifest de les associacions d’urbanistes, al qual també s’ha adherit l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), defensen la legitimitat de l’ordenament jurídic i el planejament territorial i urbanístic vigent, i alerten que Eurovegas crearia un precedent en el tractament de les singularitats en l’ordenació del territori en futurs projectes.
Matilla ha lamentat que, fins i tot si Eurovegas no s’implanta al Delta del Llobregat, ja s’ha generat un descrèdit del planejament actual del terra i «s’han profanat els territoris protegits».

L’únic ponent que no ha manifestat un rebuig frontal contra Eurovegas ha estat l’advocat Agustí Jover, que ha criticat una excessiva «cultura del ‘no'» a Catalunya, i ha diferit de la idea dels altres ponents que els governs han de compartir la decisió amb els ciutadans.

La biòloga Anna Zahonero ha fet referència als excessius consums d’aigua i energia que comportarà el projecte i ha lamentat que la seva ubicació al Delta del Llobregat reduirà la capacitat de Catalunya de proveir-se de productes de proximitat; mentre que el geògraf Francesc Muñoz ha alertat del perill de degradació de construir ciutats només basades a l’oci i l’entreteniment.

L’advocat Carles Pareja ha considerat que si el Govern accedís a modificar les lleis per adaptar-les al projecte d’Adelson provocaria més desafecció cap als poders públics i «la credibilitat de les lleis quedaria seriosament qüestionada»; mentre que l’arquitecta Maria Rubert s’ha mostrat sorpresa que la Generalitat s’hagi interessat en aquest projecte i s’ha preguntat si Catalunya ha optat per canviar de model de país.

Podeu seguir-nos i deixar el vostre comentari al nostre Twitter (https://twitter.com/#!/Agroterritori). També podeu enviar-nos un mail amb el vostre comentari i el penjarem a la nostra web.

Enllaços d’interès:

Manifest conjunt AAUC-ACTU-SCOT

Documents relacionats:

Manifest conjunt AAUC-ACTU-SCOT