Categories

Zones rurals en declivi: detecció, diagnòstic i planejaments per al desenvolupament

Una del aspectes que es van repetir en numeroses taules de treball del Congrés del Món Rural (2006), fou la necessitat d’establir una definició de ruralitat adaptada a la realitat de Catalunya i desenvolupar uns indicadors que permetéssin caracteritzar aquest territori. Aquest hauria de ser el punt de partida per poder classificar les diferents situacions dels municipis rurals de Catalunya i identificar les problemàtiques associades, podent definir, així, polítiques específiques de desenvolupament rural per cada realitat territorial.

El document Zones rurals en declivi: detecció, diagnòstic i planejaments per al desenvolupament, realitzat pel Gabinet d’Estudis Multidisciplinars i impulsat per la Fundació del Món Rural, és un estudi que pretén encetar aquesta anàlisi. Partint de l’avaluació de les metodologies aplicades per diferents administracions (Catalunya, França, Anglaterra, Itàlia) per dibuixar en el mapa els espais rurals, l’estudi proposa un procediment per classificar les diferents ruralitats existents a Catalunya. Les categories que es proposen són: espai urbà, espai periurbà i espai rural remot. Paral·lelament, a partir de l’avaluació d’una sèrie d’indicadors socioeconòmics, es fa una radiografia de l’estat de desenvolupament dels diferents municipis rurals de Catalunya, identificant les situacions de declivi, degradació i degradació del medi rural.

Respecte al concepte de la periurbanitat, aquest document ofereix una interessant anàlisi de les diferents definicions que s’han proposat i de com ha evolucionat el fet periurbà a Catalunya en el darrer segle (vegeu Capítol 2: Conepte de Periurbanitat).

Fundació del Món Rural, 2007

Enllaços d’interès:

Text complet de l’estudi

Web de la Fundació del Món Rural

Documents relacionats:

Resum de l’estudi «Zones rurals en declivi»