Categories

Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament visita experiències de custòdia

La Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya ha visitat aquest passat divendres experiències de custodia del territori al delta de l’Ebre. En concret, deu parlamentaris de tots els grups polítics excepte PP i grup mixt han visitat tres fiques de les Terres de l’Ebre on s’aplica la custòdia del territori com a mecanisme per a la conservació i el bon ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics del territori.

La visita ha permès donar visibilitat al paper de la custòdia del territori com a estratègia innovadora per a la conservació del territori i la seva biodiversitat, basada en la col·laboració de tots els agents de la societat.

La visita ha començat a Riet Vell, finca que l’entitat de custòdia SEO/BirdLife té per tal de promoure la producció i comercialització de productes de custòdia favorables per als ocells. Els diputats han pogut comprovar com l’entitat fa compatibles l’activitat econòmica respectuosa amb el medi ambient en una zona d’alt interès natural, on l’agricultura és crucial per la conservació d’algunes espècies de flora i fauna amenaçades.

La següent parada ha estat a la finca el Violí, on Miquel Rafa, director de l’àrea de medi ambient de la Fundació Catalunya – La Pedrera ha explicat des d’una torre de guaita que antigament uns aiguamolls que formaven part de la llacuna de l’Alfacada i que es van dessecar per convertir-los en arrossars. Gràcies a un conveni de custòdia del territori, l’Institut Català del Sòl, el propietari, cedeix l’ús de la finca el Violí, de 63 ha, a la Fundació Catalunya La Pedrera des del 2012 per reconvertir la una zona humida i augmentar l’oferta d’ús públic, amb observatoris i itineraris dissenyats per a gaudir de les aus i del paisatge.

Finalment, els parlamentaris han pogut visitar MónNatura Delta de l’Ebre, les antigues salines de la Tancada, un espai de 41,2 hectàrees que La Fundació Catalunya La Pedrera ha restaurat posant en relleu el valor ambiental de la zona mitjançant un centre d’interpretació i una proposta d’activitats lúdiques i didàctiques que permeten conèixer de prop el valor d’aquesta àrea de llacunes.

Membres del Consell de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), entitat organitzadora de la visita, han acompanyat els parlamentaris i els han informat sobre els projectes que la XCT està desenvolupant per fomentar l’ús de la custòdia del territori i garantir-ne la seva qualitat i seguretat jurídica.

**

Persona de contacte: Imma Gamundí, igamundi@custodiaterritori.org – 93 886 61 35.  Més informació a: > http://www.xct.cat

**

    Lo sentimos. No se han encontrado Tweets.