Categories

Acord per recuperar terres de cultiu al PN Serra de Montsant

Acord per recuperar terres de cultiu abandonades al parc natural de la Serra de Montsant

El Departament d’Agricultura i els responsables del parc treballaran com a mediadors entre propietaris de terres i agricultors que les vulguin reactivar

Publicat al Diari de Tarragona- 02/06/2014.

http://www.diaridetarragona.com/comarques/24472/acord-per-recuperar-terres-de-cultiu-abandonades-al-parc-natural-de-la-serra-de-montsant

El Departament d’Agricultura i el parc natural de la serra de Montsant han signat un acord per recuperar terres de cultiu abandonades mediant amb els propietaris i els agricultors interessats. Es tracta del primer acord d’aquestes característiques al territori del parc, amb l’objectiu que es pugui estendre a més municipis de la zona per dinamitzar i promocionar l’activitat agrícola. Segons Agricultura, el manteniment del paisatge rural té objectius no només estètics, sinó ecològics, econòmics, socials, culturals i patrimonials, que encaixen amb la voluntat de reconèixer el paisatge del Priorat en Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

El parc natural treballa en un «model de sostenibilitat» que permeti, no només transformar en més sostenible l’agricultura, sinó també recuperar-la i promocionar-la. En aquesta direcció, l’últim any s’han dut a terme diferents actuacions com la realització d’un projecte de caracterització de les zones agrícoles de Montsant, una jornada -«Eines per reactivar terres abandonades»- i el projecte pilot de recuperació de conreus, que ha culminat amb la signatura d’aquest primer acord.

La iniciativa aposta per la creació d’un model propi d’acords de col·laboració entre propietaris que tenen abandonades les terres, sigui perquè viuen fora o perquè són massa grans per treballar-les, i agricultors que vulguin recuperar-les i fer-se’n càrrec. Un acord a tres bandes en el qual cadascuna de les parts en treu beneficis: parc natural -diversificació i millora d’hàbitats, increment de la biodiversitat, reducció del risc d’incendis i dinamització econòmica del territori-, propietari -manteniment i millora del patrimoni- i agricultor -augment de la superfície productiva, valor afegit al producte i reconeixement social per la tasca de recuperació duta a terme-.

Després de la firma del primer acord de col·laboració, el Departament d’Agricultura, a través del mateix parc, té la intenció de seguir en aquesta direcció i aconseguir més propietaris i agricultors interessats en la recuperació de conreus abandonats que vulguin sumar-se al projecte, i així estendre’l a tots els municipis del Parc Natural.