Categories

Immersió Agroterritorial al periurbà sud de Girona (Visites 28/11)

IMMERSIÓ AGROTERRITORIAL AL PERIURBÀ SUD DE GIRONA

El dissabte 28 de novembre de 2015, convocat pel diari ARA i organitzat per la Fundació Agroterritori, va tenir lloc un acte d’immersió territorial al voltant del periurbà sud de Girona. La ciutadania que va participar en la jornada va fer una aproximació a la realitat agroramadera d’aquest territori coneixent de la mà de la pagesia, diverses explotacions agràries del municipi de Riudellots de la Selva: una hortícola i dues ramaderes (vaques de llet i porcs).

Al final de la jornada un participant va manifestar: “l’agricultura no es pot conèixer només des de la gastronomia, cal conèixer el procés productiu”. Aquesta frase resumeix d’una manera clara el que es pretenia fer amb la immersió a la realitat agro-ramadera d’aquest
territori.

La Cristina Telles de l’Horta Telles, especialitzada en tomates de la pera de Girona; en Marc i en Quim Xifra del Mas Gener, productors de llet i lligats a la cooperativa Lletera de Campllong i a Llet Nostra; i Pere Rubirola del Can Vilallonga, que engreixa vedells i tot fa cicle tancat de porcs (des del naixement fins a l’escorxador) i fa venda directa a carnisseries de tota la demarcació, varen narrar en directe les seves experiències, angoixes i il·lusions. Varen deixar clar que són pagesos joves i vocacionals que s’organitzen comercialment per atendre millor que ningú un mercat que valora la proximitat, la feina ben feta i sobretot la confiança d’uns productes de primera qualitat.

Desprès d’una immersió que ha sorprès, que ha generat gaudi, que ha permès preguntar, opinar, discrepar -si era precís- durant les visites s’acaba incentivant la possibilitat de continuar fer-ho tot dinant obrint un ampli col·loqui entre la pagesia, la ciutadania i la societat. Acompanyats per polítics (un alcalde i un alcalde a la vegada diputat provincial de Girona) que han estat presents durant la visita i en el dinar, s’obra un diàleg ampli i totalment obert que es resumeix, en el quadre adjunt, amb frases curtes representatives
del que es va dir (document adjunt). IMMERSIO_AGROTERRITORIAL_PERIURBA_GIRONA_Jonada_ARA_28nov2015